Analoog | Haarlem

De eerste scans zijn binnen

Analoge fotografie kent een ander tempo. Een rustiger tempo. Precies wat ik zocht om de ‘snelheid’ van digitale fotografie af te wisselen. Zo snel als je een foutje corrigeert met een digitaal toestel, zo onmogelijk is dat bij een analoge fotografie. De concentratie om een goede compositie en gewenste belichting te bepalen is enorm rustgevend. Je komt in de ‘zone’.

 
De Adriaan in Haarlem

De Adriaan in Haarlem

 

Tijdens de eerste weken van december heb ik twee rolletjes HP5 400, zwart en wit film, belicht. Die resultaten zijn eind vorige week binnen gekomen en ik ben er extreem blij mee! De foto’s zijn min of meer zoals ik ze bedacht had. De composities vind ik sterk en ik zie dat ik de film nog moet leren kennen wat betreft belichting van felle luchten. Elke filmsoort is anders en de één heeft een groter bereik dan de ander. HP5 heeft de reputatie een vergevend soort film te zijn en dat is te zien. Je ziet bijna overal detail.

 
Koudehoorn in Haarlem

Koudehoorn in Haarlem

Het Spaarne

Het Spaarne

Teylers hofje

Teylers hofje

 

Het doel van deze foto’s was om een gevoel te krijgen bij fotograferen op film en testen of het daadwerkelijk bij mij past. Mijn idee/doel was, zoals ik al eerder schreef, dat het rust brengt. Daarentegen heb ik de neiging om weleens wat ongeduldig te zijn en een tikje impulsiviteit is mij ook niet vreemd. Gelukkig, lukt dat best redelijk! Ik heb inmiddels een reis erop zitten waar ik naast mijn Pentax ook de Mamiya heb meegenomen. Naast een moeizame ontmoeting met de beveiliging op het vliegveld op Tenerife Nord, was het een top ervaring. De Mamiya dwingt tot rust.

Wat kan je verwachten van de analoge fotografie hier? In elk geval heb ik zojuist 4 rolletjes naar Fotolab Kiekie in Amsterdam gebracht. Ergens eind volgende week krijg ik de scans daarvan toegestuurd. De resultaten daarvan zullen slechts deels vrij op de site komen. Ik zie de Mamiya namelijk als een speciale camera, een projecttoestel. Ik ambieer om de fotoserie uit deze blog verder uit te bouwen en die in een serie aan te gaan bieden. Daarover zal ik, als ik zover ben, meer laten weten. Wil je bijblijven? Volg me dan op Instagram! Daar plaats ik foto’s en deel ik story’s over fotografie en reizen, waaronder de analoge!