Berlijn | Een oud luisterstation

De Teufelsberg

Berlijn, ooit gescheiden tussen oost en west. Als hegemoniale staat laat je geen kans onbenut om de andere hegemoniale staat af te luisteren. Daarom bouwden de Britten op de letterlijke puinhoop van een Nazi oorlogsopleidingsschool een groot luisterstation. De Amerikanen namen het al snel in gebruik om de Sovjets af te kunnen luisteren en tot de val van de muur bleef het een goed beveiligde plek. Anno 2021, is het een verlaten plek. Kunstenaars verblijven er en in de zomer zijn er allerlei festivals. Perfect om te onderzoeken!

 

De ingang van het complex (Fujifilm x100v)

 
 

Het luisterstation zelf (Trix 400, Pentax MX)

 

Oude gebouwen hebben namelijk een bijzondere aantrekkingskracht. Vooral als ze vervallen zijn, vol met graffiti zijn gespoten of op instorten staan. Dat kan je wel zien als je de blogs leest over het Ruhrgebied, Charleroi etc. Dit complex heeft een rol gespeeld in het recente verleden. Ik zeg altijd gekscherend dat ik de muur nog heb meegemaakt. Waarop ik dan wel moet toegeven dat het zo’n 5 maanden is geweest. Toen viel de muur. Maar, ik was erbij! In die tijd was dit complex gewoon nog in bedrijf. Dat vind ik best bijzonder. Waar zijn de ruimtes voor gebruikt? Wat hebben ze allemaal opgevangen aan informatie?

Anno 2021 zal je er voornamelijk feestjes vinden en een hoop ‘straatkunst’. De meest interessante dingen vind je hieronder, net als een sfeerbeeld van de plek. Van de feestjes was overigens in de zomer van 2021 weinig terug te zien, maar dat kan je de grote C. pandemie verwijten. Jammer, want het station staat op een heuvel met een hele steile helling, en ik was met een singlespeed omhoog gefietst. Een drankje was wel aangenaam geweest.

 

De overblijfselen van een rooftopparty (Tri-x 400, Pentax MX)

Hangende stoel, geen idee wat hier kunstig aan is. Wel leuk (Fuji X100V)

 
 

Moderne kunst is voor mij onbegrijpelijk. Het licht valt wel heel mooi! (Fuji X100V)

 
 

Eindeloze gangen (Fujifilm X100V)

 
 

Close-up van één ‘luisterbol’ (Tri-x 400, Pentax MX)