Wales | Een dag in de Mach loop

Vissen, maar dan met straaljagers

De Mach loop is een groep valleien in het noorden van Wales, waar er laag gevlogen mag worden. Dit is de plek waar de Engelse en Amerikaanse luchtmacht trainen om op een 100 meter hoogte te vliegen. Of er wat langskomt is een raadsel net als wat er langs kan komen. Gelukkig hadden wij mazzel, maar je kan ook een dag in de regen zitten zonder iets te zien. Het voelt een beetje aan als vissen. Je wacht en wacht totdat iets bijt, alleen is het geen snoek of baars. Het is een straaljager die met honderden kilomters per uur langsscheert!

 

De eerste vis die langskomt: Een F-15!

 

Hoe je dag eruit ziet

Ik ben geen type die goed gaat op lang zitten en wachten. Ik verveel me snel en daarom lijkt vissen ook geen activiteit die bij mij past. Toch ging dit mij goed af en dat komt grotendeels door het gekeuvel door de dag heen.

In de Mach loop zijn namelijk een aantal plaatsen waar je omhoog kan lopen om vervolgens op de heuvel te gaan wachten. Op die manier heb je het beste zicht als er iets langskomt. In dit geval waren we naar de CAD-west locatie gegaan. Dat is een heuvel die ruim zicht heeft en je genoeg tijd geeft voor passerende vliegtuigen, maar ook relatief goed toegankelijk is. Dat laatste is belangrijk want dat houdt in dat je niet alleen bent. Dat houdt ook in dat er ervaren vliegtuigvissers in de buurt zijn die de fijne kneepjes van het vak kennen en radio’s, websites en contacten bij de luchtmacht hebben. Als je rustig meeluistert steek je op die manier een hoop op!

 

De parkeerplaats van Cad West, en daarme ook CAD oost.

 

Op onze campingstoeltjes zaten we in de zon te wachten. In mijn geval ben ik gaan lezen maar mijn vriendin was een beetje voor zich uit aan het staren. We hadden een thermosfles thee mee, een aantal koekjes, pannenkoeken, scones en allerlei andere hapjes en drankjes. Op die manier kom je de dag wel door. Om ons heen stonden tentjes, mannetjes met radio’s en gezinnen. Het was een gezellige bedoeling op de heuvel. Druk werd er gespeculeerd over de routes die de zojuist opgestegen straaljagers zouden nemen. Zouden ze bij Birmingham naar het westen gaan, dan hadden we een goede kans! Toen kwam via de radio het signaal: Squawk 7001. Dit blijkt een code te zijn voor ‘we gaan laagvliegen!’, kort daarna verdwenen de straaljagers van de rader; ze waren te laag. Dat kon maar één ding betekenen: Ze komen eraan en we moeten klaarstaan.

 

Campingstoel en de fototas.

De heuvel zit vol met gezinnen en ervaren krachten.

Altijd de radar in de gaten houden

Opperste paraatheid!

 

PLANE!

Dan hoor je in de verte gerommel. Iedereen staat te turen naar de heuvels in de verte. Dan roept iemand: PLANE INCOMING! Vanaf dat moment gaat het snel. Iedereen pakt fototoestel of telefoon en staat klaar. Je ziet dat het hard gaat. In de verte draait een F-15 ‘onze’ vallei in. De vallei is een kleine 150 meter diep en 300 meter breed. De straaljager komt recht op je af om vlak voor de vallei te draaien en erdoorheen te vliegen. Om je heen hoor je de fototoestellen klikken. Het vliegtuig is boven je hoofd en het lawaai is overdonderend zo hard. Je draait mee met het langs scherende toestel om zoveel mogelijk foto’s te maken. Dan is nummer twee aan de beurt. De straaljagers vliegen vrijwel altijd in duo’s. Deze komt nog lager door de vallei geknald. Binnen 20 secondes zijn er twee F-15’s langs je hoofd geblazen. Ze draaien aan het einde van de vallei naar links en ze zijn uit het zicht. Dan hoor je in de verte weer een geluid: Ze komen terug voor een 2de ronde!

Binnen een totaal van een 5 minuten zijn de vliegtuigen tweemaal langs geweest en verlaten ze het gebied weer. In de Mach loop wacht je 90% van de tijd, 8% van de tijd kijk je vol spanning en 2% van je tijd is er iets te zien. Net vissen!

 

Plane incoming!

 

Chimping

Nadat een set vliegtuigen door de vallei is geraasd zie je iets gebeuren. Iedereen op de heuvel is druk bezig met ‘chimpen’ . Waar het begrip precies vandaan komt is niet duidelijk maar het gaat om de bezigheid van het ‘bekijken van de foto’s die je zojuist hebt gemaakt’. Na de eerste doorkomst van de straaljagers waren mensen druk bezig met bekijken en in sommige gevallen zelfs al uploaden van foto’s. Het was hilarisch om te zien. Misschien is dat nog wel interessanter dan naar de omgeving kijken. Het bekijken van de mensen die plaatsnemen op zo’n heuvel.

 
 

Een dagje Mach loop

Na een volledige dag op de heuvel, van 8 uur ‘s ochtends tot een uur of 5 ‘s middags hebben we bezoek gehad van 7 F-15’s die allen tweemaal zijn langsgekomen en een stel opleidingsvliegtuigen. Een goede dag. Een aantal dagen later zijn we namelijk nog eens naar de heuvel getoogd. Toen hebben we een hele dag kou geleden en slechts twee opleidingsvliegtuigen gezien. Die dag vergeten we dus liever.

 

Keuvelen over wat komen gaat.

 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en soms zelfs scans van mijn project met analoge fotografie. Vind je de blog leuk? Deel het dan!