Japan | Robots uit de ruimte, maar dan in Japan

Gundam base Yokohama

 

De RX-78F00 in Yokohama, gefotografeerd op SIlbersalz 250D

 

In Japan zijn ze gek op grote robots. Televisie series, manga’s en games hebben robots als onderwerp. Deze gekte is begonnen met de oorspronkelijk Gundam manga; een stripboek, uit 1979. De serie sloeg aan en sindsdien is er een franchise rond het idee van robots die elkaar bevechten op land, zee en in de ruimte.

Voor mij is dit een tikkeltje jeugdsentiment. Ik ben (ver) na 1979 geboren, maar ik kan mij goed herinneren dat ik de serie Gundam Wing in Nederland op televisie heb gekeken. Iets wat ik nog steeds erg cool vindt overigens. Ik heb dus ook kleine fascinatie voor de Gundams. Toen we in Japan waren in het voorjaar van 2023 stond voor mij al vast dat we de Gundam moesten bezoeken. Omdat ik vol jetlag was, was ik klaarwakker om 4:30 in de ochtend. Gelukkig is Tokio een stad waar 24/7 iets te beleven valt dus ben ik er met het digitale fototoestel op uit gegaan om een ontwakend Tokio te fotograferen.

 

De eerste metro’s naar Shinjuku station. (Fuji x100V)

Shinjuku station (Fuji x100V)

 

Een 50 minuten met het geweldige Japanse openbaar vervoer later waren we klaar voor de Gundam. Yokohama is een havenstad en er is een grote groep Chinezen neergestreken dus na een bordvol dumplings konden we richting de Gundam. Omdat ik vol fomo was hebben we een extra kaartje gekocht voor de ‘dock tower’, dan kan je in de toren naast de robot voor een heel ander perspectief. Die waren alleen nog maar beschikbaar om 18:00, terwijl we daar aankwamen om !4:00. 4 uur voor een bezoek aan de Gundam base was wat veel, want naast de robot is er eigenlijk niks te zien. Om het halfuur speelt een show af met rook, muziek uit de originele serie en beweegt de hele robot! Hoe cool dat ook mag zijn, na een tijdje hebben we genoten van ons vervelen totdat we de toren in konden.

 

De RX78F00 gefotografeerd op film (Silbersalz 250D)

Wachten op de show die komen gaat (Silbersalz 250D)

 

De tour van de toren was het hoogtepunt van Japanse cultuur. Na dag 1 hadden we die al te pakken. De Japanse cultuur draait namelijk om orde, netheid en de groep. We moesten ons in rijen opstellen en werden groep voor groep naar de juiste plek gebracht op de toren. MEt een man of 10 waren wij groep 3. Groep 3 begon op verdieping 5. Deze verdieping was verdeeld in 4 vakken en ik mocht vooraan staan. Mijn fototoestel en ik gingen los. Tot ik in gebrekkig Engels hoorde dat ik moest verplaatsen. Wat bleek we mochten subgroep, van groep 3, maar 1 minuut in een vak staan. Dan moesten we doorwisselen. Dit werd bijgehouden met een stopwatch! Na dit een halfuur te hebben gedaan en de robot weer tot rust was gekomen dachten we dat het voorbij was.

 
 

Het uitzicht vanaf de verschillende vakken op verdieping 5.

 

Daar zaten we dus naast. De eerlijkheid gebiedde ons dat we nog naar de rest van de show moesten kijken, maar dan op verdieping 6. Verdieping 6 was wat hoger en inmiddels waren er al 5 van de 10 mensen afgehaakt. Toch moesten we blijven doordraaien: Afspraak is afspraak! Om 19:00 mochten we weer naar beneden en toen legde de gids van de toren ons uit dat om half 8 de mooiste lichtshow werd gegeven. Doordrongen van fomo wilde ik die toch zien. Mijn vriendin was inmiddels murw geslagen met Gundams en was het spoor bijster. We konden dus nog best een halfuurtje wachten. De lichtshow was heel gaaf en toen zijn we zwaar vermoeid weer terug gelopen naar station Yokohama en hebben een uurtje in het geweldige OV gezeten richting Shinjuku.

 
 

Het heeft even geduurd om een nieuwe blog te schrijven. Gelukkig heb ik nog wel wat zaken in de pijplijn zitten en heb ik nog foto’s in het archief liggen. Houd de blog dus in de gaten!