FOTOGRAFIE | Overbelichting en wat eraan te doen.

Je droomt over die zonvakantie. Je ziet het al voor je, een geweldig strand en blauwe zee met een geweldige zonsondergang. De foto die je ervan maakt zien er alleen niet uit. De lucht is lelijk uitgebeten en niks van die mooie kleuren is terug te zien op het scherm. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat te voorkomen. Vandaag de simpelste manier: Onderbelichten.

 
Een echte horror foto

Een echte horror foto

 

Als je een foto maakt gaat je sluiter in je camera een tijdje open. Dat kan een duizendste van een seconde zijn, maar ook een halve seconde. Hoelang de sluiter openblijft bepaalt de camera automatisch voor je. Als je nog niet zo lang aan het fotograferen bent zul je wellicht de 'P' of 'Auto' stand gebruiken. In dat geval doet de camera alles voor je. Jij bent alleen verantwoordelijk voor de compositie. 

De camera bepaalt aan de hand van een lichtmeting hoelang de sluiter open moet blijven staan. In zo'n automatische stand berekent de camera een gemiddelde waarde om tot een foto te komen. Overdag is dat vaak geen probleem. Alles is dan ongeveer even sterk verlicht. Waarom is er dan zo'n probleem bij een zonsondergang? Nou, een camera is veel minder gevoelig voor de hoeveelheid licht dan ons menselijk oog. De camera meet bijvoorbeeld dat een groot deel van het beeld in schaduw is en zal gaan compenseren voor het wegvallen van het licht. Met het menselijk oog hebben we op hetzelfde moment nog helemaal geen last van die schaduw, omdat onze ogen meer licht opvangen. Het gevolg is dat de sluitertijd van de camera langer wordt. Alleen die prachtige knaloranje lucht geeft nog zoveel licht af dat de camera van dat deel teveel licht ontvangt.

Een goed voorbeeld daarvan is hierboven te zien. De camera zag een hoop schaduw in de rotsen en het vissershuisje en is daarvoor gaan compenseren. Het resultaat is zo'n lelijke overbelichte foto. 

 
overbelicht

overbelicht

juist belicht

juist belicht

 

Hoe ga je dan van overbelicht naar een juiste belichting? Allereerst raad ik je aan om met de camera te experimenteren. Daardoor leer je de camera beter kennen. Dan zal je ook de knop van 'Exposure Compensation' vinden. Dat wordt vaak als een (+/-) symbool afgebeeld op je toestel.

Die knop gaat je foto's redden. Met die knop kan je namelijk de meting in je camera beïnvloeden. Als je ziet dat de foto wordt overbelicht, druk op de 'Exposure Compensation' knop en zet je deze op een negatief getal, bijv -2. De camera zal dan de sluitertijd verkorten waardoor minder licht in je camera komt. Je foto wordt daardoor donkerder. 

Hieronder zie je twee foto's die net na elkaar gekomen zijn. De lichte foto had een sluitertijd van 1/50 van een seconde. Ik vond deze foto niet recht doen aan de kleuren die ik zag. Ik heb daarom de 'Exposure Compensation' knop gebruikt en deze op -1,5 gezet. Hierdoor kwam de sluitertijd bij de 2e foto op 1/150 van een seconde. Het gevolg is een donkerdere foto waardoor de oranje gloed van zonsondergang beter te zien is. 

 
1/50, F8, iso 400 @ 180 mm

1/50, F8, iso 400 @ 180 mm

1/150, F8, iso 400 @ 180 mm

1/150, F8, iso 400 @ 180 mm

 

Deze methode werkt overigens ook perfect voor foto's waar een raam in te zien is of felle lampen in je foto schijnen. Draai aan de 'Exposure Compensation' knop en red je foto's.