IJSLAND | IJZIG

De vorige blogpost over het IJS in IJsland leidde tot veel positieve reacties. Ik heb daarom nog 3 foto's, genomen nabij de Jökulsárlón lagune, uit mijn fotobibliotheek gehaald voor deze blogpost. 

Over het algemeen heb ik altijd mijn statief bij mij als ik ga fotograferen. Het statief zorgt ervoor dat je fototoestel niet beweegt, en dat is vooral een risico als je in weinig licht fotografeert. Normaliter zal ik dus sneller geneigd zijn om het 'erop te wagen' qua scherpte en de foto uit de hand te nemen. Echter, deze foto's zijn allemaal zo vroeg in de ochtend genomen dat de sluitertijd vaak tegen de seconde aan zit. Dat is uit de hand niet te doen. Daarom heb ik dus toch het statief gebruikt, ondanks dat ik liever lui dan moe ben als het op het statiefgebruik aankomt. 

Dat had ook meteen een positief effect: Ik was selectiever in het fotograferen. Als je zonder statief rondloopt kan je snel verplaatsen en nog een foto maken. Als je een statief gebruikt, is dat ongelooflijk onhandig. Je wordt dus wat kritischer voordat je het statief+fototoestel neerzet.

Wil je overigens meer weten over sluitertijden en bijvoorbeeld ook hoe ik die laatste foto heb gemaakt? Klik dan beneden op het 'Leer meer'  knopje. Dan kom je op een eerdere blogpost over de beweging van water!

1 sec, F8, ISO 100

1 sec, F8, ISO 100

1/100, F8, ISO 100

1/100, F8, ISO 100

1/4, F20, ISO 100

1/4, F20, ISO 100