Haarlem | Sneeuwstorm!

Eindelijk de sneeuw is er!

Het is jaren wachten, maar dan heb je ook wat: Een sneeuwstorm! Elke ochtend kijk ik trouw het nieuws en weerbericht en als ik er echt zin in heb, duik ik zelf in de verwachtingen/pluimen van het KNMI. Een kleine twee weken geleden werd er al voorzichtig gesproken over een Siberische kou in één van de weermodellen. Afgelopen zondag was het raak! Als een kind zo blij stond ik om half 7 ‘s ochtends buiten. Maagdelijke sneeuw en Haarlem was verlaten. Daar houd ik van!

 

Het Goudsmitplein in Haarlem

Zwart wit fotografie van de sneeuw

 

Zodra ik buiten was ben ik om de hoek richting het Goudsmitplein gelopen. Op dit kleine pleintje staan altijd fietsen tegen een hek geparkeerd en er is genoeg licht, vanwege de lantaarnpaal. In mijn ogen was succes gegarandeerd. Op de plek die ik had uitgezocht aan de binnenkant van mijn ogen lag een enorme sneeuwduin. Daar heb ik mijzelf omheen gemanoeuvreerd. Daarna was ik los en ben ik heel Haarlem doorgelopen op zoek naar bijzonder licht, opwaaiend sneeuw of een combinatie van de twee.

Tijdens het wandelen kwam ik al snel bij de Bavo uit. De Grote Markt was één grote sneeuwvlakte met wervelingen van sneeuw en bij het souvenirwinkeltje een heuse sneeuwduin. Hier waaide de sneeuw op en dat alles terwijl de lampen van de winkel aan stonden. Dit gaf genoeg licht om de sneeuw te verlichten en de rest van de foto donker te houden, waardoor je de foto wordt ingezogen.

 

De ingesneeuwde scooter

Sneeuwduin bij de Bavo

Sneeuwduin bij de Bavo

 

Bevroren ruiten

Het was inmiddels al licht aan het worden en langzaamaan liep ik langs winkels waar de sneeuw was vastgevroren aan de ruiten. Van de foto’s van afgelopen zondag zijn dit de enige foto’s die ik in kleur interessanter vindt dan in zwart en wit. Het karakter van de foto’s is ook moderner omdat het gaat om winkelruiten en niet om eeuwenoude gebouwen of pleintjes. Doordat het ook langzaam licht werd, werd de sneeuw door de opkomende zon ook een klein beetje paars gekleurd. Deze gloed contrasteert met de gele gloed van de lampen in de etalage.

 
De lampenwinkel

De lampenwinkel

Koud bier

Koud bier

Bevroren ruiten

Bevroren ruiten

 

Het vriest nog even. Van mij mag het nog weken duren, maar met een beetje geluk tot en met zondag. In die tijd loop ik elke dag met mijn fototoestel rond in en rondom Haarlem op zoek naar bevroren en besneeuwde landschappen!

 
De Bakenessergracht

De Bakenessergracht

 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en soms zelfs scans van mijn project met analoge fotografie. Vind je de blog leuk? Deel het dan!