2017 | MIJN FAVORIETEN UIT 2017 2/2

2017 was op fotografisch gebied een fantastisch jaar. We zijn naar het land van de rijzende zon afgereisd en hebben ons daar ondergedompeld in een totaal nieuwe cultuur, Helsinki bezocht bij -20 C en één van de stoerste vogels van deze planeet van dichtbij kunnen aanschouwen. In deze korte serie van blogs kijk ik terug op dit fotografische jaar en laat ik je mijn favorieten zien. Vandaag deel 2!

 

Japan

 
Dotonbori 

Dotonbori 

 

Onze reis door Japan startte in Osaka en het bleek meteen ook een goede start te zijn. Wat was Osaka reusachtig groot, hoog en vol met mensen. Constante beweging en licht tot 's avonds laat is wat mij van Osaka is bijgebleven. Die dynamiek heb ik proberen vast te leggen in deze foto. Het beroemde Dotonbori kanaal met aan weerszijden restaurants en uitgaansgelegenheden. Voor mij is de beweging van de boot hetgeen wat de foto maakt.

 
Kobe beef

Kobe beef

 

Van verre zagen we dit stalletje al staan. Het was druk er kwam een hoop rook vanaf en wat rook het er lekker! Voor deze foto had ik mijzelf de uitdaging gesteld om alleen met een 50 mm lens te fotograferen; de go-to lens van elke straat fotograaf. 

 

IJSLAND

 
Weer en wind

Weer en wind

 

IJsland was voor mij als fotograaf een enorm geschenk. Overal waar je keek was een afwisselend landschap te zien waar de mens weinig grip op heeft kunnen krijgen. Aan het einde van de reis was ik op een kleine solo expeditie en ik ben nog even voorbij de laatste bocht gaan kijken. Daar zag ik dit uitzicht. De zon zou snel gaan verdwijnen. Ik heb snel uit mijn hand 10 foto's genomen van de berg. In de hoop dat het op mijn computer aan elkaar gezet kon worden. Ik had namelijk niet de tijd om lenzen te wisselen. Uiteindelijk is het gebruik van mijn grote 150 mm lens de redding geweest. ik kon namelijk een hoge resolutie panorama maken van 10 scherpe foto's. Toch is dat niet hetgeen wat deze foto voor mij speciaal maakt. Voor mij is de vorm en de lichtinval wat deze foto zo bijzonder maakt. 

 
De landing

De landing

 

De papegaai duikers stonden aan het begin van het jaar al op mijn lijstje als dieren die ik graag zou willen zien. De vogels zijn namelijk erg fotogeniek door de felle kleuren en het wat malle voorkomen. Verschillende eilanden langs Schotland en Noorwegen hebben in de zomer een populatie van deze vogels. Toen ik erachter kwam dat in IJsland de grootste koloniën ter wereld van deze vogels te vinden zijn was ik meteen verkocht. Wat deze foto voor mij zo bijzonder maakt is de vogel die gaat landen. De rest van het groepje vogels had nog niet door dat er een landing in gang was. Terwijl je als kijker natuurlijk allang in de gaten hebt dat de ruimte beperkt is.

 

FRANKRIJK & SPANJE

 
Het vissershuis

Het vissershuis

 

Deze foto is een persoonlijke overwinning. Het was namelijk een gevecht tegen de tijd om deze foto te maken. De wolken waren de hele dag al volop aanwezig en het licht zag er weinig spectaculair uit, totdat opeens de zon onder de wolken door kwam en het wolkendek paars kleurde. Gelukkig waren we net op tijd, want ik heb bijna niks aan deze foto gedaan op mijn computer. De lucht zag er echt zo knallend uit!

 
bovenop de berg

bovenop de berg

 

Het bergachtige Baskenland is gemaakt om in te wandelen. Over bergen door bossen en langs verlaten berghutten. In dit wilde landschap wandelen is een echte uitdaging. Het landschap beloont je wel voor je moeite. Wat was dit een mooi uitzicht. De textuur van de kalkstenen heuvelrug met in de verte de volgende bergketen met in de lucht een stel gieren.Om de textuur en kleurverschillen zo goed mogelijk uit te laten komen heb ik gekozen om deze foto te converteren naar zwart en wit. 

 

RUHRGEBIED

 
De hoogoven

De hoogoven

 

Hoe een oud stukje industrieel erfgoed één van je mooiste foto's van het jaar kan creëren is toch wonderlijk? Toch is het, het geval. In de foto zijn je ogen constant op zoek naar een volgende plek om naar te kijken: de trap, het plateau of het mysterieuze licht. Verder is de foto technisch gezien perfect: haarscherp en goed belicht.