IJSLAND | Rondje Snaefellsnes II/II

In het eerste deel van het rondje Snaefellsnes zijn we vanuit Olafsvik vertrokken richting het westen om uiteindelijk bij de knaloranje vuurtoren op het puntje van het schiereiland uit te komen. Vandaag neem ik jullie mee naar het laatste stukje van het rondje. We vertrekken zuidwaarts, dwars door indrukwekkende lava velden.

Een overzicht van het Snaefellsnes schiereiland 

Een overzicht van het Snaefellsnes schiereiland 

Het hele schiereiland is gevormd door de vulkanische activiteiten van de Snaefellsjokull, de 700.000 jaar oude stratovulkaan die het eiland domineert. Het rondje wat wij rijden is in feite een rondje rondom deze gigantische vulkaan. Die zelfs als inspiratiebron is gebruikt door de bekende schrijver Jules Verne voor zijn boek 'Reis naar het middelpunt van de aarde'. Waar deze vulkaan de toegangspoort is voor een gang die naar het binnenste van de aarde leidt.

Deze reis kan je zelf ook meemaken. Op een aantal plekken in IJsland kan je ondergronds om grotten te bezoeken. Specifiek hier zijn deze grotten oude lava gangen; de oude tunnels waar ooit lava doorheen stroomde! Wij hebben dit overgeslagen, maar ik heb deze attractie wel op de kaart hierboven aangegeven. 

_IMG5499.jpg

Op de uitgestrekte vlaktes rondom de vulkaan zijn vaak kleine en grotere heuvels te zien. Dit zijn allemaal oude vulkanen. Op de foto hierboven is een ingestorte 'Scoria' vulkaan te zien; Scoria vulkanen bestaan voornamelijk uit kleine stukjes basaltisch steen wat is opeengehoopt tijdens de uitbarsting. De Scoria vulkaan is de simpelste variant van een vulkaan en komt daarom ook veelvuldig voor. Deze foto is genomen van de top van de Saxhóll krater, die zo'n 3000 jaar geleden is gevormd. Eveneens een Scoria vulkaan.  

De trap naar de Saxhóll krater top. Naast de trap is de Scoria goed te zien.

De trap naar de Saxhóll krater top. Naast de trap is de Scoria goed te zien.

Wat verder op het schiereiland ligt het dorpje Hellnar. Hier hebben we een koffie gedronken en even in de zon gezeten. Er waren geweldig mooie rotsformaties te zien in een kleine baai; echter was het fototoestel in de auto, en ik te lui om heen en weer te lopen. (Daar baal ik nu van). Gelukkig hebben we het internet! Als je benieuwd bent klik dan hier om deze kolommen en vormen te zien; aanrader! De kerk in Hellnar heb ik dan weer wel op de gevoelige plaat vastgelegd. Mooie kerk, met een knalrood dak!

Hellnar Kerk

Hellnar Kerk

Vlak daarna kwamen we het huis van Bárður tegen: de Rauðfeldsgjá kloof. Hier hangt een hele saga aan vast, die te ingewikkeld is om te vertellen in een blog. Deze kloof kan je in! Naarmate je dichterbij komt zie je dat een beek uit deze kloof komt. In de beek liggen stenen waar je op kan gaan staan en zo kan je met droge voeten de huiskamer van Bárður bezoeken. Een alternatief is dat je Gore-tex bergschoenen hebt en gewoon door het water kan lopen! 

De Búðakirkja maakt de cirkel rond. Deze zwart geverfde kerk staat midden op een vlakte van grassige duinen met aan één kant de uitgestrekte Atlantische Oceaan en aan de andere kant  de indrukwekkende Snaefellsjokull vulkaan. Voor mij qua foto een hoogtepunt; op weinig foto's is de schaal zo goed te zien als op deze foto. De kerk met op de achtergrond die grote, met sneeuw bedekte, vulkaan. Toevallig toen wij daar aankwamen, kwam net een Nederlands stel uit de kerk. Ze waren net getrouwd! 

Rauðfeldsgjá kloof; huis van Bárður; half mens, half trol

Rauðfeldsgjá kloof; huis van Bárður; half mens, half trol

De woonkamer van Bárður. 

De woonkamer van Bárður. 

De Búðakirkja

De Búðakirkja