Het Japan van je dromen

Deze blogpost kan je zien als de poort naar de spirituele kant van Japan. Het spirituele erfgoed van Japan ligt achter de poorten van de mausolea van Nikko. Nikko staat bekend om de Tosogu shrine, een heilig complex gebouwd rondom het graf van de oprichter van Tokugawa Ieyasu, een soort Japanse hertogdom.

De eerste poortwachter

De eerste poortwachter

Dit complex is uitbundig versierd met bladgoed, draken en een binnentuin. Om het complex van de stichter van deze dynastie liggen nog enkele andere mausolea, die van opeenvolgende heersers, die naar mijn mening zeker niet onder doen voor die van de Tosogu shrineDaarom belicht ik hier een keer een ander mausoleum. Die van de 3de shogun van de Tokugawa lijn. Het Lemitsu Mausoleum.

Elk mausoleum wordt bewaakt door 2 stevige poortwachters. Deze waken over het complex en zijn daarom voorzien van angstaanjagende uitdrukkingen, allerlei wapentuig en een stevige sixpack. Als je deze poortwachters bent gepasseerd kom je op de eerste binnenplaats. Binnen het Shinto geloof is dit de plek waar je, je handen wast. Dit is symbool voor de reiniging van de ziel. Dit ritueel voer je uit om vervolgens door te mogen lopen naar het binnenste van het complex. 

Dit gaat weer middels een poort gevolgd door een grote trap die je naar een derde poort leidt. Ook bij deze poort staan weer poortwachters die je in de gaten houden. Als je deze bent gepasseerd ben je in het binnenste van het complex. Hier staan kleinere gebouwen, het mausoleum en een tempel. 

De tempel mag je betreden en bekijken. Eerst doe je je schoenen even uit, as you do. Helaas heb ik van de binnenkant geen foto's mogen maken. De binnenkant is namelijk eveneens rijkelijk versierd met tekeningen en andere symbolen. Een bijzonder detail was dat hier het harnas van de shogun ook tentoongesteld staat. Het harnas bestaat uit vele kleine onderdelen en de helm is voorzien van twee grote veren. Een indrukwekkend gezicht. Helaas zijn foto's niet toegestaan en zal je misschien 'The last samurai' moeten kijken om te zien hoe dit er nou uitziet.  De veer vorm is wel terug te zien in de beeltenis van de poortwachter. 

Het nemen van foto's is niet toegestaan in de tempels. Ik twijfel nog of dit vanuit respect is, of vanuit commerciële overwegingen. Waarschijnlijk zal het een combinatie zijn. Waarom de twijfel? In elk tempelcomplex is namelijk wel een winkeltje/curio shop te vinden waar je allerlei voorwerpen kan kopen om te offeren of om mee naar huis te nemen als souvenir.

Reiniging

Reiniging

De laatste poortwachter

De laatste poortwachter

De weg naar boven

De weg naar boven