EIFEL | Vulkanische fenomenen

Vulkaankraters en watervallen

Op een kleine 4 a 5 uur rijden van Utrecht ligt de Vulkaan Eifel. Een gebied vol met de overblijfselen van een explosief verleden getransformeerd in een geweldig wandelgebied. Door de vele hoogteverschillen vind je er overal kleine beekjes en zelfs een heuse waterval! De waterval is wat dat betreft nog best bijzonder. Normaal gesproken slijt een waterval juist het gesteente in. Deze waterval bevat water waar zoveel kalk in is opgelost dat de waterval juist uitbouwt. Dat zie je dan weer niet vaak. Je kan in de buurt parkeren en heerlijk door de bossen banjeren. Zoek op de kaart naar de Dreimühlen-Wasserfall.

 

Dreimühlen-Wasserfall

 

Het explosieve verleden heeft ook voor een rijkdom aan grondstoffen gezorgd. Deze oude vulkanen bevatten veel basalt, wat gebruikt werd om van te bouwen. In Nederland zie je vooral basalt op de buitendijkse zijde van dijken. Het is namelijk enorm sterk en goed bestand tegen zout water. Typisch gesteente van een oude hotspot, een zwakke plek in de aardkorst. Op de foto zie je de oude kraterpijp. Hier groeien nu bomen in. Nog langer geleden was dit een heuse berg, voorzien van een kerkje op de top. Die kerk staat er niet meer want de berg is afgegraven om de basalt te winnen. De Arensberg ligt nabij het dorpje Zilsdorf. Je kan op een kleine 10 minuten lopen parkeren. Om in de oude kraterpijp te staan moet je zelfs door een tunnel lopen. Als je het ziet moet je meteen aan Indiana Jones denken!

 

De Arensberg

 

De Eifel is een mooi glooiend landschap. Akkers worden afgewisseld met bossen, oude overgroeide steenmijnen en maren. De maren hebben uiteraard ook weer een achtergrond in het vulkanisme. Dit zijn uitgedoofde kratermonden die nu vol staan met water. Perfect landschap dus om doorheen te lopen: bos, hoogteverschil en kabbelend water.

 

Het bos nabij de Arensberg