BELGIË | Oude glorie in Charleroi

Oude glorie

Het Belgische Charleroi was een rijke en welvarende industriestad, tot de jaren 60 en 70 ook hier de industrie ten onder ging. Waar het Duitse Ruhrgebied de oude industrie omarmt als een culturele trekpleister, laat België een andere aanpak zien: Totale verwaarlozing. Grote delen van de stad staan leeg of te huur. Gebouwen zijn verwaarloosd of onbewoonbaar en de straat zijn vol met huishoudelijk afval. In deze blog een illustratie van de totale verwaarlozing van de 3de stad van België.

 
Een verwaarloosd huis

Een verwaarloosd huis

 

De oude industrie

 
Oude hoogovens

Oude hoogovens

 
 
Tijd om te slopen

Tijd om te slopen

 

Charleroi kende een bloeiende zware industrie tot de jaren 60. Helaas was dit niet winstgevend met de nieuwe opkomende economieën en de bedrijven gingen failliet. De bestaansrecht van de stad verdween en mensen trokken weg. De stad kwam leeg te staan en dit is sindsdien de status quo. Dat laat onverlet dat er enkele infrastructurele projecten nog zijn afgerond. Bijvoorbeeld een metrolijn.

De verlaten metro

De metrolijn was in de jaren 60 bedacht en voltooid in de jaren 80. Helaas was het te duur om te onderhouden en sinds de jaren 80 ligt de metrobaan inclusief een aantal stations er verlaten bij. Geen metro heeft er ooit gereden. De baan is overgroeid en de stations zijn vernield. Bizar eigenlijk dat je werkende stations, schijnbaar deden tot een paar jaar geleden de roltrappen het nog, bouwt en het er vervolgens laat verwaarlozen.

Maarja, je moet er wat voor doen om te worden verkozen tot de lelijkste stad ter wereld!

 
Overgroeide metrobaan

Overgroeide metrobaan

Verlaten metrostation

Verlaten metrostation

 

Ben je nou ook zo benieuwd naar de lelijkste stad ter wereld? Er rijdt een Flix bus van Amsterdam rechtstreeks naar Charleroi centraal station, of je pakt je eigen auto en 3 uur laten sta je midden in de treurnis. Geweldig!

 
Op het punt van instorten

Op het punt van instorten