Charleroi | Een Kolenmijn

Aangekomen in Charleroi

 

Aanschouwen van een oude fabriek

 

Eenmaal aangekomen in Charleroi vraag je, je al snel af waar je in hemelsnaam terecht bent gekomen. De verf bladdert van de kozijnen en de vele bruggen en wegen zien eruit alsof ze een oorlog hebben meegemaakt. Je weet één ding zeker. Je doel is bereikt, je bent in Charleroi: De hoofdstad van oude meuk.

Of je nou met de fiets vanuit Eijsden bent gekomen of direct naar Charleroi bent gereisd maakt niet uit. Overnachten doe je voordelig in het centrum in een ibis hotel en je ontbijt haal je in het centrum. Je bent namelijk wel in de Franstalige regio en dat merk je direct aan de koffie, stokbrood en croissants.

 

Oude kolen opslag

 

Staalindustrie

Charleroi dus. In eerdere blogs heb ik al eerder foto’s getoond van oude industriegebouwen. Een koeltoren, metrostations en een treindepot. Echter zijn ook makkelijk te bezoeken plekken. Gewoon langs het fietspad vind je de staalindustrie. Oude kolendepots en hoogovens staan te verroesten langs het water. Vanuit het centrum loop je er in 15 minuten naar toe. Overigens is het centrum de plek waar je wilt overnachten. Het ibis hotel ligt centraal en voor je je ontbijt raad ik je aan om richting Le Pain Quotidien te lopen voor een croissant, stokbrood en goede koffie.

 

Eindeloze hal

 
 

transportbanden

 
 

Staalvreters

 

De staalindustrie langs de Sambre ken ik van eerdere bezoeken en dat maakt het fotograferen makkelijker. Je bent minder overweldigd en hebt daarom meer rust om te zoeken naar een goede compositie. Door de foto’s in zwart-wit te houden komt de structuur en grootte van de gebouwen beter uit; het zijn echt immense bouwwerken!

De oude kolenput

 

het terrein van de oude kolenmijn

 

Charleroi was synoniem voor de staalindustrie en om staal te produceren heb je steenkool nodig. Vandaar dat in de regio overal kolenmijnen waren die deze brandstof op diepte wonnen. Op plekken kan je deze oude mijnen nog terug vinden. De putten zijn inmiddels gesloten maar de gebouwen verdwijnen langzaam onder het groen. Na eerst een goede zoektocht op google maps zijn we op pad gegaan. Op naar de oude kolenmijn. Trouwens, in de gebouwen zijn ook nog tijdelijk dieren uit een lokale dierentuin gehuisvest. Daar zijn nog steeds sporen van terug te vinden!

 

Hoge ramen

Trap naar boven

Oude kooien van een dierentuin

 

Op een paar uur rijden kan je, zoals je ziet, een geweldige hoop oude meuk vinden om te fotograferen! Top voor een weekendje weg.