Haarlem | Klim naar het Licht

De Nieuwe Bavo

De Nieuwe Bavo in Haarlem is de afgelopen jaren gerenoveerd. Die renovatie is gereed, en dat wordt gevierd met een ‘klim naar het licht’. De torens zijn opengesteld voor het publiek en door nauwe gangen en lange trappen kan je een geweldig uitzicht krijgen van de binnenstad van Haarlem, de Bloemendaalse duinen en kan je kijken tot Amsterdam! In deze blog een fotografische verkenning van de kathedraal.

 

Genieten van het uitzicht

 

Renovatie

In 2015 heb ik ook de mogelijkheid gehad om de kathedraal te mogen bezoeken. Dit was midden in de renovatie en de lucht was vol met stof van de werkzaamheden. Dat gaf toen wel geweldige lichtstralen. De stof reflecteerde het invallende licht en daardoor ontstaan dan lichtstralen. In de fotografie worden die ook weleens ‘god rays’ genoemd, wat wel toepasselijk is, gezien de omgeving.

 
Lichtstralen tijdens de renovatie in 2015

Lichtstralen tijdens de renovatie in 2015

 

Klim naar het licht

Voor EUR 7,50 mag je de torens beklimmen. Tegelijkertijd mag je dan de rest van de kerk bekijken. Aanrader! De kerk zit namelijk vol details, glas in lood en schilderwerk. Vanwege de nauwe gangen zou ik echter licht bepakt gaan. In de koepel zul je door gangetjes moeten waar je alleen zijwaarts doorheen past.

 

Prachtig licht

De trap naar de koepel

 

De Koepel

De koepel van de nieuwe Bavo kan je van ver al zien. Wat leuk is, is dat je nu de binnenkant van dichtbij kan bekijken! Het hele interieur is bekleed met prachtig tegelwerk, houtsnijwerk en schilderkunt! Wist je dat de kathedraal één van de belangrijkste van kathedralen, gebouwd tussen 1850 en 1950, van Europa is? Het staat in het rijtje met de Sagrada Familia in Barcelona (verwacht wordt dat die in 2026 klaar is, na meer dan 137 jaar bouwen), Westminster in Londen en de Sacré-Coeur in Parijs.

 
Details in de koepel

Details in de koepel

Zittend op de bank

Zittend op de bank

Tegelwerk en schilderkunst in de Koepel

Tegelwerk en schilderkunst in de Koepel

 

Het (geweldige) uitzicht

Na 60 meter klimmen ben je boven! We hadden enorm geluk met het weer: Lichte bewolking en een zonnetje. Vanuit de torens zie je de Grote Bavo, de Schouwburg en in de verte zelfs de Zuidas. Geweldig!

 
Langs de wijzers van de klok

Langs de wijzers van de klok

Panorama van Haarlem

 

De klim naar dit geweldige uitzicht kan nog tot 31 juli. Het is dus nog maar kort dag om naar boven te klimmen. Tip: Bestel de kaartjes online. Toen ik het bezocht waren de reguliere kaartjes namelijk al uitverkocht. Wacht dus niet en start met klimmen!