Ierland | Cork

De grote stad

Cork is hip and happening. De stad heeft een gezellig centrum en zit vol met kleine restaurantjes. Perfect na een week aardappelen te hebben gegeten in het landelijke gebied. De oude havenstad is druk bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. De havenpanden zijn een herinnering aan het verleden en worden nu gerenoveerd tot hippe woonpanden of winkels. Cork staat bekend om de kleine restaurants en gevarieerd winkelaanbod. Dat lees je in elk geval volop in de Lonely Planet. Echter de stad beleef en ervaar je niet in een winkel. Je moet de straten in!

 

Warenhuis in een oud havenpand

 

Historische gebouwen

 

University College Cork

 

Cork, net als de rest van Ierland, staat vol met historische gebouwen. De klassieke Engelse stijl vind je ook hier terug. In de blog licht ik er twee gebouwen uit. De kathedraal van St Finn Barre en University College Cork. Beiden liggen op 10 minuten lopen van elkaar, en liggen beide op 5 minuten lopen vanuit het centrum. Kortom een goede route voor een wandeling!

University College Cork is opgebouwd rond een binnentuin. Rondom de binnentuin staat het statige universiteitsgebouw. Neem wat eten mee en ga op één van de vele bankjes wat eten. Het is namelijk een leuke plek om even te zitten en mensen te kijken. Tijdens dat mensen kijken viel mij één man op. Een toegewijde tuinman. Hij hield het gazon van de tuin bij met een schaar. Die Engelse gazonnetjes vereisen een hoop tijd en aandacht. Wat een geduld!

 

Strak gazon

 
 

Foto met een lange sluitertijd van de Kathedraal St Finn Barre

 
 

Oude gevangenis, nu een museum

 

Straatfotografie

De straten van Cork zijn vol interessante plekjes. De huizen zijn, volgens Ierse traditie, vaak fel gekleurd en het rommelige karakter van een havenstad zorgt voor veel afwisseling. Wat ik persoonlijk het beste moment vind om een stad te verkennen is ‘s ochtends vroeg. De stad is nog rustig en leeg. De eerste mensen lopen op straat op weg naar werk. De stad ontwaakt. Gekoppeld aan deze ontwakende stad is dat de zon rond deze tijd ook opkomt. Het zachte en warme licht van de zonsopkomst licht details uit.

 

2 generaties kruisen

 
 

Roeien in de ochtend

 
 

hond uitlaten

 

Stad in verbouwing

Cork is druk bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Ierland heeft een flinke klap gekregen tijdens de recessie, nu zo’n 10 jaar geleden. De werkeloosheid liep hard op en was op sommige plekken ruim boven de 10%. Zo’n klap op de economie heeft natuurlijk een weerslag op een stad als Cork. Onderhoud werd uitgesteld en wijken verpauperden. Gelukkig gaat het nu beter met Ierland. Cork wordt zelfs geroemd op de manier waarop het zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. De stad kent nu een aantal kleine brouwerijen en het toerisme trekt ook weer aan. Misschien komt dat door die brouwerijen? In elk geval, de stad leeft weer op. Gelukkig, zijn er voor de fotograaf dan nog soms plekjes met oude meuk.

 
Oude garage

Oude garage

Leegruimen van de tuin

Leegruimen van de tuin

Kleurrijke pub in een volkswijk

Kleurrijke pub in een volkswijk

 

Tot slot

We hebben in Cork een geweldige tijd gehad. Geweldige restaurants en het was leuk om weer in een stad rond te kunnen lopen. De afwisseling die Ierland wat dat betreft heeft is echt een pluspunt. Als ik terug denk aan Namibië of IJsland, beide landen zitten vol met indrukwekkende natuur, dan hadden de steden toch een erg beperkt aanbod. In Zuid Afrika mijd ik zelfs actief de steden. Ierland heeft dat niet. De stadjes en dorpjes zijn gezellig en omgeven door indrukwekkende kliffen of uitgestrekte velden.