IJsland | Geothermie

Reykjanes zit vol met bubbelende modderpoelen

Heel IJsland staat bekend als het land van vuur en ijs, een mooie reclameslogan die uitgekauwd raakt voor mij. Want, je ziet overal wel ijs of bubbelende modderpoelen. Wat betreft de modderpoelen en geothermie is Reykjanes wellicht wel het hoogtepunt. Reykjanes, het schiereiland waar je landt als je vanuit Nederland aan komt vliegen, ligt namelijk precies op de midatlantische rug. In dit gebied is de aarde tot net onder het oppervlak bloedje heet en op sommige plekken tot aan het oppervlak.

 
Geothermie in Reykjanes

Geothermie in Reykjanes

 

IJsland en corona

Het bezoek aan IJsland in 2020 was een last minute beslissing nadat, geheel volgens verwachting maar toch enorm teleurstellend, het reisadvies voor Uganda onveranderd op oranje bleef staan. We hadden al langer de wens om weer IJsland te bezoeken en dit was een geluk bij een ongeluk. IJsland heeft vanwege de geïsoleerde ligging en kleine bevolking het corona virus redelijk eronder weten te krijgen. Bij aankomst wordt je getest en er zijn maar 2 plekken van toegang: het vliegveld en de haven. Het geheel is goed georganiseerd dus een kleine 4 uur nadat we stokjes tot ver in onze neus en keel kregen (waarbij ik moet opmerken dat zo’n stokje uitwees dat mijn hoofd holler bleek dan verwacht) kregen we het bericht dat we negatief waren getest op het virus en redelijk vrij door IJsland konden reizen.

Géén Blue Lagoon!

Vanuit onze uitvalsbasis in Grindavik zijn we de geothermale velden gaan verkennen. Op het hele schiereiland zie of ruik je de zwaveldampen. Het is niet voor niks dat de Blue Lagoon, het grootste toeristische monster van IJsland, hier te vinden is. Persoonlijk sla ik de blue lagoon over. Waarom zou je 80 euro betalen om in het koelwater van een energiecentrale te gaan zitten, waarbij je ook nog 80 euro moet betalen? 50 kilometer verderop kan je in een verlaten vallei ook in een heerlijk warm beekje kan zitten. Een stukje authentieker en verlaten, dus ook beter voor het afstand houden!

 
Vuurtoren in een geothermaal veld

Vuurtoren in een geothermaal veld

 

Tijdens ons bezoek aan IJsland was er een hoop consternatie over het schiereiland. Er was een aardbeving zwerm gaande (meer dan 1700 aardbevingen) in slechts 2 dagen. Vermoedens waren er dat magma zich roerde om vervolgens de aarde te doen splijten met een vulkaanuitbarsting als gevolg. Iets waar ik stiekem wel zag zitten. Dat is helaas niet gebeurd maar het hele gebied is wel met zo’n 3 centimeter opgeschoven! Krýsuvik een klein gebiedje naast het epicentrum van deze aardbevingzwerm staat bekend om modderpoelen en bijzondere kleuren gesteente. Het gesteente is zo goed te zien omdat door de hoge concentratie van schadelijke stoffen er weinig plantengroei mogelijk is rondom deze poelen.

 
Krýsuvik

Krýsuvik

Rood gesteente duidt op de aanwezigheid van ijzer

Rood gesteente duidt op de aanwezigheid van ijzer

Fumaroles

Fumaroles

 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en soms zelfs scans van mijn project met analoge fotografie. Vind je de blog leuk? Deel het dan!