IJSLAND | De grote landschappen

Nu laat ik al enkele weken foto's zien van IJslandse landschappen. Veelal de kleinere landschappen. Gericht op een specifieke berg, de branding die op de rotsen slaat of zo'n mini vogeltje. Weg daarmee. Het is tijd voor de grote landschappen! Vista's die reiken tot de horizon, bergketens tot in de wolken en wolken waar zelfs Zeus bang van zou worden. 

De westfjorden

De westfjorden

De variatie in het landschap van IJsland komt door de ligging van het eiland. De ligging heeft IJsland haar ontstaansgeschiedenis; Twee aardplaten die uit elkaar drijven. Als dat gebeurt ontstaat vulkanisme en als gevolg daar weer van, bergen. De noordelijke ligging van IJsland maakt dan ook weer mogelijk dat gletsjers ontstaan. Al met al een mooi recept voor dramatische landschappen.

Het centrale deel van IJsland is het meest recent ontstaan. Daar bevind zich de naad tussen de twee continentale platen. Hier vind je onherbergzame gebieden en hoge bergen. Ontoegankelijk in de winter en in de zomer alleen met een 4x4. Langs de noordwest en zuidoostelijke delen van IJsland vind je de oudste delen van IJsland. Hier zie je de nog overal de sporen van oude gletsjers. Het noordwesten is namelijk vol met fjorden. 

Barðastrandarvegur

Barðastrandarvegur

Borgarness, de bergen doemen op.

Borgarness, de bergen doemen op.

In het zuiden loop je op de kustvlaktes en 'nieuwer' stukje IJsland. 70 jaar geleden is net buiten de kust nog een nieuw eiland ontstaan, Surtsey. Het gebied is ook nu nog steeds actief met als meest recente klapper de as die in 2010 door de Eyjafjallajökull vulkaan de lucht in werd geblazen. Het Europese vliegverkeer lag hierdoor weken lang op z'n gat. Dat was precies ten tijde dat ik naar Kenia zou vliegen voor onderzoek naar drinkwater dammen. Gelukkig had ik daar toen geen last van, maar dat geldt niet voor IJsland. Overal op het eiland is in lokale musea te zien hoe die uitbarsting het eiland in z'n greep hield. 

Uitgestrekte vlaktes, net buiten Þingvellir nationaal park

Uitgestrekte vlaktes, net buiten Þingvellir nationaal park

Het ruige binnenland

Het ruige binnenland

De Katla vulkaan bedolven onder een gletsjer

De Katla vulkaan bedolven onder een gletsjer

Toch vreest men niet voor een uitbarsting van de Eyjafjallajökull, maar wel voor die van Katla, de grote zus van Eyjafjallajökull. Katla is de meest krachtige vulkaan die IJsland heeft en is bedekt met een enorme gletsjer. Als deze vulkaan uitbarst zal eerst het ijs smelten. Het smelwater zal als een enorme vloedgolf (een jökulhlaup) zich een weg banen door het omringende gebied richting zee. Om gevolgd te worden door alles wat de Katla vulkaan al zo'n 100 jaar heeft gespaard. Uit wetenschappelijke data blijkt dat de Katla om de 30 a 90 jaar uitbarst. De Katla is een tikkende tijdbom.