Wisenten in het Kraansvlak | De volgende generatie

Wisenten in het Kraansvlak | De volgende generatie

Hier in de buurt van Haarlem is het duingebied toegankelijk voor ons mensen. Hetzelfde gebied huisvestte ooit grote grazers. Ooit liepen hier mammoeten, wolharige neushoorns en de Auroch, ook wel bekend als de oeros. Dit waren echt grote grazers zoals de naam doet vermoeden. De auroch had hoorns die tot 80 cm lang konden worden. De vegetatie in ons landschap vertoont nog steeds de verdedigingsmiddelen, die het heeft ontwikkeld om zich te wapenen tegen deze grote grazers. Zo zie je vaak nog grote doorns, vergelijkbaar als nu heden ten dage nog te zien zijn in de Acacia bomen in Afrika. 

Deze grote grazers hebben een grote impact op de habitat, en creëren daarmee nieuwe habitats voor andere planten en dieren. Naast paarden is de laatste grote grazer die de ijstijd en de mens heeft overleefd de Europese bizon, ook wel bekend als de wisent. in 2007 is een kleine groep wisenten uitgezet in een afgesloten stuk natuurgebied tussen Zandvoort en Haarlem. Dit gebied is tussen september en maart toegankelijk voor voetgangers. 

De expert spoorzoekers Bram en Bernice zijn daarom dit weekend op stap gegaan om de wisenten te spotten. Het wordt makkelijker gemaakt doordat enkele keren per dag een GPS signaal wordt afgegeven. Wat bleek: de wisenten stonden nabij de ingang op het pad. Na het pakken van de fotospullen zijn we richting Bloemendaal aan zee geracet om de wisenten te spotten. Na 5 minuten lopen kwamen we het eerste spoor tegen. een paar uur oude wisentenpoep. Duidelijk te onderscheiden van paardenpoep door de vorm. Een klein kwartier later kwamen we verse wisentenpoep tegen. Ditmaal zaten er nog vliegen op; een duidelijk signaal. 

Helaas hebben we de wisenten niet gespot. Na 5 minuten van de zonsondergang te hebben genoten zijn we opgestaan. Dan maar op de fiets terug.

We fietsen het pad af, en zul je altijd zien; Daar staan de wisenten een groepje van 5. nog geen 10 meter van het hek vandaan. We zijn meteen op de rem gaan staan, ik heb mijn groene capuchon opgedaan. Dat is namelijk de beste camouflage die er is...?... In ieder geval wel de beste die ik heb! 

Na rustig het hek te hebben benaderd graasden de wisenten gewoon verder. De wisenten hebben in ieder geval geen gevoel van schaamte. De stier was namelijk druk bezig met de nieuwe generatie.

Zonsondergang bij Zandvoort

Zonsondergang bij Zandvoort

Safari voertuigen

Safari voertuigen

 
Littekens op de rug

Littekens op de rug

Na rustig het hek te hebben benaderd graasden de wisenten gewoon verder. De wisenten hebben in ieder geval geen gevoel van schaamte. De stier was namelijk druk bezig met de nieuwe generatie.

Op weg naar 2017

Op weg naar 2017