Kruger: Het Big 5 gebied

Balule en Lower Sabie zijn 2 kampen die midden in het big 5 gebied liggen. Nu is in Kruger overal de kans aanwezig om de grote 5 te zijn, toch is het in deze gebieden vaak beter toeven. Dat komt door het landschap waar beide kampen in liggen: grote vlaktes doorsneden door waterlopen. Dat betekend dat er genoeg voedsel en water is voor de grote grazers (neushoorn, olifant en buffel) wat vervolgens weer de jagers aantrekt ( leeuw en luipaard). Naast relaxen, wat vanaf het moment dat we Kruger inreden weer verzekerd was, was ook het doel om een luipaard te spotten.Die lopen we namelijk ALTIJD mis. Met name rond Satara was de kans daarop groot, aldus historisch onderzoek. Profetische woorden.

Balule & Lower Sabie. klik voor een vergroting.Kaart afkomstig van www.kruger-2-kalahari.com

Balule is een heel klein kamp. Het is een zogenaamd satellietkamp en in dit kamp is ook geen elektriciteit. De verlichting 's nachts bestaat dan ook uit ouderwetse kerosine lampen en warm water wordt verzorgd door middel van gas. Dat maakt het douchen 's avonds moeilijk maar erg leuk! Het voelt enorm nostalgisch aan en je waant je dichterbij de bush dan in zo'n groot kamp. Dat komt ook doordat het kleiner is en meer in contact staat met haar omgeving.

Toen we de kamphyena zagen, elk kamp heeft 's avonds een hyena die er rondjes loopt, was het dan ook geen opmerkelijke verschijning. Later op de avond werd één hyena twee en niet veel later 8, tot het kamp omsingeld was door 2 groepen hyenas die onderling een robbertje aan het vechten waren. Ze renden door de bush en dat had meer weg van een kudde galopperende paarden dan je zou verwachten van een groep hyena's. De rest van de avond hebben we ze van tijd het langs zien sluipen. Alleen of soms wel 8 tegelijkertijd. Afgewisseld met de karakteristieke whooooooooooooooooooooop, roep. 

Hyena's worden door veel mensen met afgunst bekeken. ze zijn namelijk aaseters en eten zelfs het meest rottende vlees nog. Dat laatste klopt. Ze kunnen een hoop hebben. Ze zijn echter niet aaseters, als zullen ze het niet schuwen. Ze zijn enorm intelligent en hebben sterke sociale banden. Wil je meer weten, kijk dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=VxFSok9ioDE&t=3s

Wat vervelender was, waren de muggen. Daar waren we namelijk niet meer aan gewend omdat het overal zo droog was, waren er ook nergens muggen. Vanwege de warmte hadden we 's nachts dan ook de tent open. Balule ligt echter aan een rivier en dat maakt dat mini muggen, grote muggen kunnen worden. Al met al de tent openhouden was geen slim plan. 15 muggen later konden we verder slapen. Met de tent dicht, uiteraard.

Helaas moesten we Balule na één nacht verlaten. Het is een populaire plek en het is snel volgeboekt. Er zijn maar 20 plekken. Daarom hadden we maar één nacht in Balule. We kozen de S40 (zie kaart), een route die bekend staat om de grasvlaktes. Die weg zou ons naar het zuiden leiden waarna we meerdere mogelijkheden hadden om naar het volgende kamp te rijden.  Die grasvlaktes bepalen de aanwezigheid van grazers waarmee de kans op roofdieren ook stijgt. Hoog op het lijstje stonden de luipaarden. Die liepen we steeds mis. De grazers waren alleen afwezig, net als het gras. Behalve in de valleien. Daar waren de bomen nog groen en begon het gras weer te groeien. Overigens waren ook in de valleien geen luipaarden te zien.

En zoals dat dan gaat waren we inmiddels aan het soezen. We zagen niks en hadden de hoop opgegeven. Tot opeens het geluk ons toe lachte: daar lag een cheeta, of wacht, drie cheeta's! Een moeder met 2 jong volwassenen. Dat twee nog niet volwassen zijn is te zien aan de pluk opstaand haar dat in de nek. De cheeta's lagen lekker te soezen in de zon. Ze verplaatsen zich richting de zonsopkomst en dat geeft het mooie licht in de foto's. Met name toen geschrokken zebra's langs renden. Cheeta's zijn snel geblesseerd en niet krachtig genoeg  om een volwassen zebra te vangen. Het bleef dus bij de geweldige foto die hieronder te zien is

Cheeta & zebra

Na een geweldige 15 minuten met deze cheeta's zijn we vertrokken richting ons ontbijt bij de Sweni picknick plaats. Een eitje, champignons en spek. Heeeeerlijk! De verdere reis richting Lower Sabie verliep zonder bijzondere dieren. Het was 35 a 40 C en elk dier met een beetje verstand lag in de schaduw. Behalve 2 dodos in een Land Rover die midden op de dag aan het rijden waren. In Lower Sabie, een groot kamp dat bekend staat om het uitzicht over de rivier, hebben we onze kleren gewassen en ons tegoed gedaan aan een hapje eten buiten de tent. Wat staat ons te wachten op het 2de deel van onze reis? We hebben nog 2 nachten in  lower Sabie en 3 in Berg en Dal.