Europese Bizon

De Europese Bizon, ook wel Wisent genoemd, was tijdens de laatste ijstijd één van Nederlands grote grazers. Naast uiteraard de oeros, mammoet etc. Die twee zijn tegenwoordig wat lastig te fotograferen. Gelukkig is er nog de wisent. De wisent heeft het overleefd in de oerbossen van Białowieża, Polen. Grote grazers zorgen door hun grazen en gedrag voor nieuw habitat. Bomen worden gebruikt als schuurpaal en na loop van tijd, kan zo'n boom hierdoor afsterven en omvallen en daarmee wordt een nieuw habitat gecreëerd. In 2007 zijn ze weer  geïntroduceert in Nederland. De plek van herintroductie was tussen Haarlem en Zandvoort; in het Kraansvlak. Lekker dichtbij! 

Voor mij is het de beste plek om grote dieren te fotograferen in Nederland. De AWD heeft herten, maar het zit er vol mee. Lang niet zo uitdagend. Dat is bij deze wisenten wel anders. Gelukkig hebben ze één wisent uitgerust met een GPS tracker. Op de website  van het project, kan je zien waar de tracker zich bevindt, en daarmee de wisent. De kaart met gps tracker werkt het beste op Safari van Apple of Internet Explorer. Dat geldt in ieder geval voor mij. 

Hieronder een recente foto of twee.

Rijp

Winterse wisenten