Japanse tuinen

De Japanse tuin. Voor een tuinarchitect in opleiding waarschijnlijk vaste kost. Iedereen kent de harmonieuze Japanse stijl wel, maar hoe ziet een tuin in Japan er nou echt zelf uit! Lijken die ook echt op de covers van al die tuinbladen bij de Bruna? Nou, dat heb ik onderzocht. 

Een korte zoektocht op Wikipedia, want ook dit is voor mij is nieuw terrein, geeft mij de volgende informatie. "De Japanse tuin maakt gebruik van de volgende principes: miniaturisering, miegakure (verbergen), shakkei (lenen van het landschap), geluid en asymmetrie." 

Voor deze ontdekkingstocht door de Japanse tuin hebben we maar één Japanse tuin hoeven bezoeken. Ee'n van de mooiste, aldus het internet. De Ōkōchi Sansō tuin is gemaakt door acteur Denjirō Ōkōchi (1925 – 1961) en geldt als een schoolvoorbeeld voor hoe een mooie tuin ontworpen kan worden.  De tuin bevat allerlei interessante plekjes en je kan er compleet verdwalen. Gelukkig staan er route bordjes om dat te voorkomen. 

Een verborgen pad naar een onbekende plek. Check

Een verborgen pad naar een onbekende plek. Check

Geluid van kabbelend water. Check.

Geluid van kabbelend water. Check.

Een geleend landschapselement. Check.

Een geleend landschapselement. Check.

Asymetrisch pad. Check

Asymetrisch pad. Check

Miniatuur gras, geknipt met de hand. Check.

Miniatuur gras, geknipt met de hand. Check.