Japan | Lekker zen in de tuin

Mens gemaakte natuur

Het programma Tokidoki van Paulien Cornelisse boog zich tijdens de laatste aflevering over het het woord ‘Rei-Wa’, wat vertaald zoiets betekend als ‘vreugdevolle harmonie’. Op zoek naar die bijzondere gemoedstoestand bezocht ze een zen tuin. Een tuin waar plat gezegd het harken van grind centraal staat. In een ander programma van mijn Engelse tuin held, Monty Don, over de Japanse tuinen viel mij ook op dat de Japanse tuin in het onderhoud alles behalve zen is. De tuinen zien er groen uit en er staat van alles in maar het is net zo min natuurlijk als de kleuren van de Keukenhof. Het is tot in de puntjes verzorgd. Toen ik deze conclusie afgelopen week mentaal aan het verwerken was herinnerde ik mij dat ik in Japan ook tuinen heb bezocht. Ik ben daarom in mijn archief van Japanse tuinen gedoken en deel tegelijkertijd wat leuke plekken om te bezoeken in Japan, als er ooit weer vliegtuigen heen gaan, grenzen open worden gesteld en het mondkap vrij is.

Tokio

 

Meji park

 

De eerste groene plek die wij aandeden in Tokio was Meji park. We bezochten het in mei dus alle planten waren fantastisch groen. De precisie van de Japanse mindset hoorde we van een afstandje al. Er was een man met een bladblazer het pad aan het schoonblazen. Het pad, kwamen we iets later achter, was zo’n 15 meter breed en doorkruiste het hele park. Als je in zo’n mooie omgeving de bladeren gaat weghalen dan ben je begonnen aan een taak waar zelfs Sisyphus tegen op zou zien! Al heeft het ook wat weg van een afschuw voor de ‘vieze’ kant van natuur; de kant die niet handig is.

 
 

Zojoji tempel

Het Zojoji tempel complex, net naast de Tokio radio toren, staat in het hartje van Tokio. Vanuit het complex zie je overal de hoogbouw waar de megasteden van Japan zo bekend om staan. In de tuin staat een mausoleum voor de oude shogun van Japan, maar wat ons het meeste bij is gebleven zijn de honderden, misschien wel duizenden, kleine Jizo beeldjes. Deze beeldjes beschermen kinderen, overleden of nog ongeboren baby’s.

 
 

Kyoto

Arashima en de tuinen van Okochio Sanso

In het oosten van Kyoto vind je het beroemde Arashima bamboe bos. Veel fotografen, waaronder uiteraard ik, hebben de klassieke foto gemaakt als het vroege ochtendlicht de stengels van het bamboe verlicht. Kom je vroeg in de ochtend, en dan heb ik het niet over 10 uur in de ochtend maar meer over een uur of 7, dan vind je een serene plek waar het vogelgeluid overheerst. Kom je wat later dan is het gevoel van rei-wa wel weg. De honderden toeristen die dan door het bos banjeren zorgen daar wel voor.

Gelukkig was je er om 7 uur ‘s ochtends en ben je om 10 uur wel uit gefotografeerd in het bamboe. Dan ga je naar de tuinen van Okochio Sanso, een inmiddels overleden acteur, die een geweldige tuin heeft nagelaten. De tuin zelf is niet groot, maar je bent er makkelijk een uur zoet en bij je toegangskaartje zit een bezoek aan het theehuisje inbegrepen! Hoe serieus ze het onderhoud nemen in de Okochio Sanso tuin kan je zien op de cover foto: Het gras wordt met een schaar geknipt en het geknipte gras wordt direct in een plastic zakje gestopt. Gekke Japanners!

 
 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en soms zelfs scans van mijn project met analoge fotografie. Vind je de blog leuk? Deel het dan!