NEDERLAND | Historisch racen

NEDERLAND | Historisch racen

Twee weken geleden kwam het bericht op de NOS website over een zware crash op circuit Zandvoort. Toen dat bericht op de NOS website verscheen was dat helaas geen nieuws meer voor mij. Ik stond namelijk langs de baan tijdens de historische GP van Zandvoort. Daar is een oude f-1 wagen uit de jaren 70 uit de bocht gevlogen. Gelukkig stond ik niet in de laatste bocht, waar het ongeluk gebeurde, maar net na de eerste bocht. Dat er een ongeluk had plaatsgevonden was al snel duidelijk de marshalls zwaaiden met gele vlaggen. Toen die veranderen in rode vlaggen, (daarmee wordt de race stilgelegd) was duidelijk dat iets ernstigs gebeurd was; de komst van de traumahelikopter bevestigde dit. Toen deze week het bericht op de NOS kwam dat de coureur was overleden, was dat vervelend genoeg geen verassing.

Formule 1 was in die tijd niet zo veilig als vandaag de dag. De veiligheid is na het dodelijk ongeluk van Senna in de jaren 90 pas echt op gang gekomen. In de jaren 70 was het echter nog veel onveiliger. Ongelukken kwamen veel voor en waren vaak van serieuze aard. In die tijd was het zelfs zo dat je als coureur 1/3 kans had om te overleven na 5 jaar in de sport. 

Deze week keek ik mijn foto's door van die dag en zag dat ik van de Fransman, met nummer 20, nog een foto heb gemaakt bij het uitkomen van de 1ste bocht. Het geeft een naar gevoel. 

Uitkomen Tarzanbocht

Uitkomen Tarzanbocht

https://nos.nl/artikel/2191835-coureur-na-crash-op-zandvoort-overleden.html