Ierland | Koning en Koningin van de zee

Geen zeemeermin of Neptunes

Nee, de heersers van de zee zijn geen personages uit Griekse mythologie of waanbeelden van zeelui bij het zien van een zeehond. Volgens het hele internet is de koningin van de zee namelijk de Jan-van-Gent. Daar heb ik sinds zojuist een mannelijke tegenspeler aan toegevoegd: De Alk. Vandaag in de blog foto’s uit een groen Ierland in de lente. Het seizoen dat deze heersers van de zee en masse samenkomen op de kliffen van onbewoonde eilanden.

 
Koningin van de zee, de Jan van Gent

Koningin van de zee, de Jan van Gent

 

Eerder heb ik al geschreven over de Saltees, een groep eilanden voor de kust van Ierland. Great Saltee is binnen deze groep eilanden als enige te bezoeken. De boot vertrekt uit Kilmore Quay en met een klein uurtje varen sta je op een onbewoond eiland, tenzij je de tien duizenden vogels meerekent. Volgens velen is de Jan van Gent, Gannet genoemd in het Engels de mooiste.

 
3 vogels in de lucht

3 vogels in de lucht

Op zoek naar een plek

Op zoek naar een plek

Trotse heerser

Trotse heerser

 

Mijn eigen uitvinding is de Koning van de zee. Kijk, je zou verwachten dat ik één of andere grote jachtvogel zou nomineren. Helaas zit je er dan compleet naast. Geef mij maar de kleine man: De underdog, of underbird? Daarom ben ik op de Alk uitgekomen. Klein vogeltje, maar met een attitude. Deze vogeltjes zijn de hele winter op zee in de kou. Wat het echt weggaf dat dit de heersers van zee zijn is de volgende reeks foto’s.

Het verhaal stel ik mij voor als volgt. De grote artiest is klaar om te beginnen. Slechts één stoel is nog leeg. In de verte, vleugelgeklap. Een haastige landing en een onhandig entree, maar gelukkig is de laatste toeschouwer aanwezig. De muziek wordt ingezet, direct met een stevige aria.

 
Oeps te laat

Oeps te laat

Klaar voor de landing

Klaar voor de landing

Mijn publiek is eindelijk aanwezig

Mijn publiek is eindelijk aanwezig

 

Misschien mijn interpretatie, maar zo’n verhaal maakt dat een kleine serie foto’s tot leven komt. Dieren in foto’s maken het makkelijker om een verhaal te ontdekken. We projecteren al snel een verhaal of persoonlijkheid op dieren. Daarom heb ik vandaag deze noodzaak omarmt en mijn verhaal erbij geschreven. Het geeft mij meteen nieuwe ideeën voor een nieuwe serie foto’s