Ierland | Woeste kust

Ongetemde kust

Ierland ligt precies op een plekje van de aarde waar de golven groots zijn. De wind komt uit het zuidwesten en stuwt de Atlantische oceaan tot metershoge golven. Nee, de oostkust van Ierland mag er op foto’s van de Ierse VVV dan wel lieflijk uit zien. De realiteit is dat Ierland de golfbreker van het Verenigd Koninkrijk en west Europa is. Omdat Ierland weinig zon ontvangt, vanwege al dat regenachtige weer. Zet ik ditmaal de woeste Ierse kust in het zonnetje. Figuurlijk dan, want zoveel zon was er niet te zien.

 

Kasteel van piratenkoninging Grace O’Malley

Vuurtoren van Tarbert

Hook lighthouse

 

De Ierse kust heeft een rijk verleden. Van Grace O’Malley tot Cork, waar de Titanic aan haar eerste en laatste reis begon. Het is ook dankzij deze kust dat Ierland uberhaupt zo mooi groen is. Zoals je bij aardrijkskunde hebt geleerd ligt Ierland precies in de zone waar koude lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden elkaar ontmoeten. Door de wisseling in koude en warme fronten is Ierland zo rijk aan neerslag en daardoor groeit het gras hier zo geweldig.

 

De woeste kust bij Portmagee

Achill island in het verlaten noordwesten

Rijk aan regen

Golven beuken op de kust van Dingle

Golven beuken op de kust van Dingle

 

Gelukkig kan de zon soms ook doorbreken. Zoals iedereen, leek of fotograaf weet, ontstaan dan de mooiste wolkenluchten. Paars en vurig oranje en mooie contrasten tussen regenwolken en de, door de zon verlichte, stukken land. Daarom sluit ik de blog af met een drieluik van zonnige momenten in Ierland. Drie momenten waarbij de zon, hoe kortstondig dan ook, het landschap in kleurde in dat gouden diffuse licht wat je alleen maar ziet bij veranderlijk weer. Waarom dan ook niet een keer zelf richting Ierland gaan? Zonder een dag met regen voelt die zonnige dag ook niet aan als een cadeautje!

 

Achill Island in county Mayo

De duizingwekkende kliffen bij Portmagee

Zonsondergang in Dunquin op het schiereiland Dingle

 

Wat vind je van de foto’s? Laat een berichtje achter en laat het me weten!