IJsland | Azuurblauw water

Zwemmen

Zwemmen is wel het laatste wat je in dit azuurblauwe water wilt doen. Dit water is namelijk rond het kookpunt en vol met allerlei gassen, hoogstwaarschijnlijk hartstikke giftig. Hoe dit komt? Je bent op IJsland, alles heeft op één of andere manier te maken met vulkanisme. In dit geval doordat het superhete gesteente ondergronds in contact komt met het grondwater. Dat grondwater wordt warm en wil omhoog, waar het er soms uitknalt, in de vorm van een geiser. Dit fenomeen is zo bijzonder dat alle plekken ter wereld, waar water uit de grond komt als gevolg van vulkanische activiteit, vernoemd zijn naar dit IJslandse plekje: Geysir

 
Azuurblauw

Azuurblauw

Buitenaarde kleuren

Buitenaarde kleuren

Giftig strand

Giftig strand

Doodse poel

Doodse poel

 

Als je naar IJsland gaat en deze plek bezoekt, ga dan niet alleen naar de uitbarsting van Strokkur, die water tot zo’n 30 m hoog spuit. Ga ook eens op onderzoek en kijk of je dit soort kleine ontdekkingen kan doen. Super interessant!