Ierland | Hook Lighthouse

Oudste van Europa

Een titel als ‘oudste vuurtoren’ trekt mij natuurlijk aan. Clickbait, maar dan voor de toerist! Wie wil nou niet kunnen zeggen dat hij, of zij, de oudste vuurtoren van Europa heeft gezien, bezocht of gefotografeerd? Dit soort weetjes kunnen weddenschappen maken of breken. Vandaar dat we het Hook schiereiland hebben bezocht om dit monument aan ‘licht in het duister’ te bezoeken.

 

Hook lighthouse

 

Volgens de overlevering staat op dit puntje van Ierland al sinds de 5de eeuw een vuurtoren. Gebouwd door een monnik. De huidige toren stamt uit 1200 en is gebouwd door een lokale graaf. Om het vervolgens te bemannen werd weer een beroep gedaan op monniken. Inmiddels is de vuurtoren omgetoverd tot een lokale trekpleister, want iedereen met een bucketlist wil deze vuurtoren gezien hebben!

Wat de vuurtoren voor mij interessant maakte was dat de zee al eeuwen op deze kust slaat maar dat de vuurtoren trots als een pauw boven de golfen uitsteekt, en dat al eeuwen lang! Om die notie van tijd en weerstand bieden aan het onvermijdelijke verder uit te diepen ben ik aan de slag gegaan met mijn ND filters om zo de beweging van het water te vertragen.

 
Geweld van de golven

Geweld van de golven

 
 

Rots in de branding