EL Hierro | Grootse Atlantische golven

Zwemmen in de zee

El Hierro het kleinste eiland van de Canarische eilandengroep en één van de meest moeilijk te bereiken eilanden. Waar de stranden op Tenerife volzitten heeft El Hierro eigenlijk geen enkel strand. Het is een vulkaan die boven de zee uittorent en de plekken waar je kan zwemmen zijn plekken waar je tussen de rotsen het water in kan. Daarom geen massatoerisme. Heerlijk. Toch hebben de inwoners van El Hierro wel plekken om te zwemmen. Ze zijn alleen wat avontuurlijker. In de tijd daar heb ik al snel 2 favoriete plekken gevonden: Eén voor rustig weer en één voor stormachtig weer!

Rustig weer: Tacaron

 
Trapjes

Trapjes

 

Deze plek op de plek waar een 130 duizend jaar oude lava stroom de zee bereikt kan je heerlijk zwemmen. De zee is hier vaak rustig en in deze beschutte baai is een rijk onderwaterleven. Je kan hier dan ook een geweldig middagje snorkelen. Als je iets avontuurlijker bent kan je de baai uitzwemmen en daar op een kleine 15 meter diepte onder een natuurlijke lavabrug zwemmen. Naast het zwemmen kan je hier, als het rustig is, ook vissen. Ik had nog nooit gevist maar was voor deze vakantie vastberaden om iets te vangen.

Gewapend met een hengel en wat garnalenkoppen gingen we op ‘jacht’. Na een halfuurtje zitten leek het alsof de haak onderwater in de knoop was geraakt. De lijn wilde geen kant op. Totdat de lijn begon te trillen en het duidelijk was dat we iets aan de haak hadden geslagen. Ik had er al helemaal zin in! Een leuk visje vangen en die later op de barbeque. Tot mijn verschrikking hadden we een armsdikke moreen van anderhalve meter aan de haak! Ineens baalde ik toch wel dat ik iets gevangen had. Na het oproepen van assistentie, want het was een enorme kletser, wilde we deze zeeserpent binnen halen. Tot de lijn brak. Geluk bij een ongeluk!

 
Tukje doen

Tukje doen

 

La Maceta, de plek bij storm!

 
Golven slaan op het basalt bij Mujeres

Golven slaan op het basalt bij Mujeres

 

La Maceta is de plek als het stormt. Aan deze kant van het eiland komen golven die in de V.S. zijn ontstaan het eerste obstakel tegen. Bij een beetje wind komen slaan hier kletsers van golven tegen de kust. Nu staan de Spanjaarden in mijn boekje niet onder het lijstje van risicomijdend, denk aan rennen door de straten samen met losgeslagen boze stieren, maar toch zijn ze niet helemaal gek.

De bewoners van El Hierro hebben recht in de vuurlinie van golven een badkuip aangelegd. De rand van de badkuip vangt het grootste deel van de golf op, maar hoe hoger de golf hoe leuker het in de badkuip is! In theorie kan je er ook heen om in de zon te zitten , maar dat kan op het hele eiland. Hier ga je heen voor de grote golven!

 
f11, Ektar 100, Mamiya C220

f11, Ektar 100, Mamiya C220

Moedig op de rand

Moedig op de rand

Wipe-out

Wipe-out

 

Zwemmen op EL Hierro is een afwisselend gebeuren! Leuk voor de avontuurlijke zwemmer die diep wil duiken of golven wilt ontduiken maar ook met minder adrenaline in je vaten is het hier leuk zwemmen. Toch, als je er toevallig bent, ga dan tijdens de grote golven naar La Maceta. Top plek!

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en de laatste scans van mijn analoge project.