El Hierro | Wind als architect

Door de wind gevormd

Op het wonderschone eiland El Hierro is de wind van enorm groot belang. De loefzijde van het eiland is groen, de lijzijde is beduidend roder of oranje van kleur. De wind neemt vocht mee uit het noorden en brengt laat het aan één zijde van het eiland regenen. De andere kant ontvangt weinig regen en de bodem is daar kaal vulkanisch gesteente. Sta je op de top van het eiland dan voel je ook dat de wind behoorlijk krachtig kan zijn. Zo krachtig dat het zelfs zand uit de Sahara kan meenemen. Als je als boom constant belaagd wordt door zulke wind, dan ga je meebewegen. Je groeit mee met de windrichting. In deze blog de bijzondere jeneverbessen die op het winderige westelijk deel van het eiland staan.

 
El Hierro Sabinar

El Hierro Sabinar

 

Het licht midden op de dag leent zich niet het beste voor zacht licht met mooie overgangen van licht naar donker. Het is hard en direct licht. Een hoop landschapsfotografen vermijden dit licht en fotograferen alleen bij alleen bij zonsopkomst of zonsondergang. Helaas heb je het niet altijd voor het kiezen en moet je het beste van de situatie maken, want ook ik zie in dat deze bomen rond zonsondergang zich geweldig laten fotograferen. Toch zie ik ook mogelijkheden. Dit directe licht is enorm geschikt voor zwart-wit foto’s en fotografie met lange sluitertijden. Juist hierdoor kan je meer nadruk leggen op de bijzondere vormen, de details van het hout of de ouderdom van de bomen benadrukken.

De Jeneverbessen zijn langzaam groeiende bomen die in geheel Europa voorkomen. De specifieke soort op El Hierro kan uiterst goed omgaan met de droge bodem, weinig water en die harde wind. De boom groeit namelijk met de wind mee en creëert zo een beetje windschaduw. Daarom groeien de bomen vaak in een soort zigzag patroon. Het zijn voor de fotograaf geweldige bomen. De vorm van de stam is natuurlijk geweldig maar het hout heeft enorm veel structuur en details. Na een paar uur rond te hebben gelopen rond het 100 tal bijzondere bomen ben ik weer in de auto gesprongen om een duik te nemen in zee. Die bomen houden zich goed met 30 graden Celcius, mijn lijf had vooral behoefte aan verkoeling!

 
vanuit de schaduw

vanuit de schaduw

Kruipende takken

Kruipende takken

Golvende takken

Golvende takken

 

Terwijl ik dit schrijf kwam er een herinnering tot me. In de Lord of the Rings films waren er ‘treeherders’, de wandelende bomen, waarmee Merry en Pippin de tovenaar Saruman omver werpen. Stel je voor dat de één van deze bomen ook een ‘treeherder’ is. Dat die opstaat en wegloopt richting een Entmoet! Heb je wat hulp nodig om het je voor te stellen? Luister dan op de achtergrond en laat je fantasie maar gaan!

 
De Ent van El Hierro

De Ent van El Hierro

De ledematen van de Ent

De ledematen van de Ent

 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en de laatste scans van mijn analoge project.