Namibië | Een geslaagde jacht

De jakhals

De jakhals is een ondergewaardeerd dier. Slim, vindingrijk en goed in samenwerken zijn een aantal karakteristieken van dit dier. Zo spelen ze in op de vraatzucht van hyena’s. Ze gebruiken namelijk bepaalde geluiden om een ‘kill’ aan te duiden. Waar vervolgens weer andere dieren op af komen. Zo kunnen ze een leeuw van een maaltijd wegjagen door een groep hyena’s in te schakelen. Slim! Ze zijn echter ook zelf een begenadigd jager. Bijvoorbeeld het bejagen van vogels.

 
Een jakhals in Kgalagadi

Een jakhals in Kgalagadi

 

Cubitjie Quap in Kgalagadi Transfrontier park

In het noordelijk deel van het Kgalagadi Transfrontier park is het een droge bedoeling. Het park beslaat een deel van de Kalahari woestijn en zoals de naam al aangeeft is water hier schaars. Daarom zijn op bepaalde plekken watergaten aangelegd. In de droge periode komen hier van heinde en verre dieren naartoe om de dorst te lessen. Van leeuwen tot gnoes, maar ook vogels.

 
Een clubje hoenders komt aanvliegen

Een clubje hoenders komt aanvliegen

Een wachtende valk

Een wachtende valk

 

De vogels zijn natuurlijk een prima prooi. Je weet als roofdier waar de vogels heengaan, namelijk naar het water, en het is een komen en gaan van dorstige vogels. De jacht rondom dit watergat is daarom beroemd bij fotografen in het nationale park. De valken bejagen de vogels vanuit de lucht en de jakhalzen liggen naast het watergat klaar voor een sprong!

De aanstormende valk start de jacht. De valk duikt op het watergat af en de duiven en zandhoenderen vliegen in blinde paniek alle kanten op. De veiligheid van de bomen zoekende. De ogen zijn gericht op de lucht, maar uit het niets springt een jakhals op. De jakhals had zich verstopt tussen wat gras en stenen en had daar een behoorlijke tijd stil gelegen. De jakhals opent z’n bek en pakt de hoender beet! Het ontbijt is geserveerd!

 
Dorstige duiven

Dorstige duiven

Paniek bij de zandhoenderen

Paniek bij de zandhoenderen

Een geslaagde jacht bij het beroemde Cubitjie Quap watergat

Een geslaagde jacht bij het beroemde Cubitjie Quap watergat

 

Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en de laatste scans van mijn analoge project.