Fez, stad van 1001 dingetjes.

Fez, stad van 1001 dingetjes.

Fez

De reis door Marokko start in Fez, één van de beroemde Koningssteden. Fez staat bekend om haar eeuwenoude medina die onder andere de traditionele leerlooierijen herbergt. Op vrijdag is de hele medina gesloten, de eerste dag was om die reden dan ook vooral acclimatiseren en naar de winkel in het nieuwe Carrefour winkelcentrum om kleren te halen. Die waren immers in Barcelona achtergebleven en zouden pas over 3 dagen arriveren. 

 

 

Fez zelf is gebouwd op een heuvel en vanuit onze Riad (Riad Said) hadden we een ongelooflijk mooi uitzicht in de ochtend en avond. Overdag was het uitzicht ook mooi, maar wilde je niet van het uitzicht genieten vanwege de temperaturen van +45C.  

Binnenplaats Riad Said

Water halen in de ochtend

Op ontdekkingsreis is de manier om Fez te leren kennen. De medina wordt doorkruist door twee 'hoofdwegen'. Dit zijn je vaste punten. Overigens betekent weg, niet een asfaltlaag van 3.25 m breed zoals in Nederland. De lol is groter als je van deze wegen afwijkt en gaat dwalen. Soms wordt je dan opeens uitgenodigd om binnen te kijken zoals bij deze kleine werkplaats waar ze linten maakten om kleding mee te decoreren. 

Kleding decoratie werkplaats

Pleintje in Fez

De wereldberoemde leerlooierijen in Fez, waar nog met de hand de kleding wordt bewerkt. Onmogelijk om te vinden. Als je in de buurt bent komt vanzelf een helpende hand op je af om de weg te leiden. Neem die hulp aan, want anders loop je uren rond zonder het te vinden.

Voor het kleuren van het leer wordt gebruik gemaakt van natuurlijke kleurstoffen zoals saffraan, munt en henna. Wereldberoemd om de kleuren maar ook de geur die hiermee gepaard moet gaan. Op internet en in de lonely planet lees je dat het enorm moet stinken. Ook toen wij er waren werd ons een takje munt gegeven om de vieze lucht tegen te gaan.

De stank valt overigens reuze mee. Wellicht was het omdat we er vroeg waren of omdat ik mest en benzinestations ook lekker vind ruiken, en één gek geurtje er nog wel bij kan. Leuk trouwens om hier een tijdje te staan om de mannen te zien werken in de vaten.  

The tanneries

Na 3 dagen in Fez te hebben verbleven is het tijd om te vertrekken. De volgende stop is Moulay Idriss: De heiligste stad van Marokko.

Nachtelijk Fez