Moulay Idriss, de heilige stad

De stad Moulay Idriss, gesticht in de 8ste eeuw door de eerste sultan van het huidige Marokko; Idriss I. Gevlucht uit Bagdad na een opstand, reisde hij naar, wat nu Marokko is. Daar stichte hij de stad Moulay Idriss en was daarmee de eerste in de lijn van de Idriss dynastie. In de Moskee van de stad ligt Idris I nog steeds begraven. De moskee, te zien op de foto hier rechts, is het grote complex met de groene daken. Het heilige karakter van de stad komt voort uit de overleving dat Idriss I een directe afstammeling is van de profeet Mohammed.

Moulay Idris is gesitueerd nabij de ruines van de Romeinse stad Volubilis. Deze Romeinse stad was daar gebouwd vanwege de goede landbouwgronden en toegang tot een bron van water. Deze kenmerken maakten dat de locatie geschikt was om Moulay Idris te stichten, daarbij  was een hoop bouwmateriaal voor handen; de Romeinse ruines. De stad is gebouwd op de berghellingen. Dat maakt dat de straatjes in de stad veelal bestaan uit trappen.

Overigens is bijna de gehele stad in twee kleuren geschilderd. Het groen en daarboven het wit. Deze symboliseren respectievelijk het islamitisch geloof en de vrede, aldus onze ,ter plekke gevonden, gids.

Het stadje is een oase van rust vergeleken met de drukte van steden als Fez of Marrakech. Wat leuk is voor de verandering. 's avonds zijn we wederom naar het uitkijkpunt van de stad gelopen. Dit kostte wat moeite. We waren namelijk binnen de kortste keren de weg namelijk kwijt. gelukkig kwamen we een oudere man tegen die ons de weg wees en daarna zijn we uitgenodigd voor thee bij hem thuis. Een hele leuke avond door je mee te laten voeren door de kansen die zich aanbieden.

Verder is Volubilis, Unesco werelderfgoed, echt een bezoek waard. De inscripties op de triomfboog zijn nog goed te lezen, maar bewaar het bezoek voor zonsondergang of zonsopkomst. Het licht is dan het mooist voor de foto's maar ook is het dan qua temperatuur goed te doen. Overdag is het namelijk gemakkelijk 45 C+, in de zomer. 

Na Moulay Idriss zijn we vertrokken richting Essaouira. De oude handelsstad aan de atlantische kust. Daarover meer in de volgende post.

Moulay Idris vanaf het hoogste punt van de stad.

Uitgebreid diner bij de Guesthouse

(http://www.darzerhoune.com)

De groen en wit gekleurde muren van Moulay idriss.

Nachtscene, met de verlichte moskee in de voorgrond.

De basilica van Volubilis.

Aquaduct nabij Moulay idris

Een andere kleurstelling dan het gebruikelijke groen en wit.