Essaouira, ook wel de winderige, stad genoemd. Niet vanwege de mensen. Meer vanwege de altijd aanwezige wind. Het maakt dat de stad en de stranden een trekpleister zijn voor surfers, van de kite, wind en golf categorie. De stad ligt aan de atlantische kust en de oude stad is door de jaren heen al in vele handen geweest: De Carthagers, de Romeinen (uiteraard), Berbers, Portugezen, Fransen en nu natuurlijk in die van Marokko. 

De reis naar Essaouira startte in Moulay Idriss, de heilige stad. Vanuit daar zijn we door de binnenlanden gereden richting Essaouira. Na een overnachting in El Jadida bij de geweldige B&B Dar Al Manar hebben we onze reis vervolgd richting het zuiden. 

 

Onderweg kom je kleine dorpjes tegen gebouwd waar regionale wegen kruisen. Daar zie je dan ook een kleine winkeltjes. Bij één van deze hebben we een lunch gegeten. Het vlees werd voor onze neus gehaald bij de slager aan de overzijde van de straat. Hetzelfde gold voor de drankjes, al kwamen die niet van de slager. Een hele leuke ervaring om bij een klein grilrestaurantje te eten. De jongens waren wat aan de kleine kant, maar ze stonden op kratten om zo toch op het eten te kunnen letten. 

Zoals we al merkten in Moulay Idriss wordt in het 'landelijke' Marokko verbazingwekkend anders omgegaan met toeristen in vergelijking met de grote steden. Mensen zijn vriendelijker en zien een bezoeker als een echte gast.  

 

Na een goede 250 km over asfalt, en soms wat gaten. Kwamen we in Sidi Kaouki aan. Een surf dorpje net ten zuiden van Essaouira. Dit dorpje kennen we van een eerder bezoek aan Marokko. Een heerlijk ongedwongen surf dorp.  Omdat fototoestellen een reputatie hebben voor disbalans op surfplanken zijn geen foto's van het surfen. Des te meer van het strand en de omgeving.  We sliepen in B&B Al Vent. Een simpele B&B met een hele relaxte sfeer. 

Daarbij komt dat Sidi Kaouki zo klein is, dat hier bijna geen lichtvervuiling ontstaat door al die afwezige lantaarnpalen, auto's en televisies. Kortom, het is donker buiten. Hierdoor kan je de duizenden sterren zien en eveneens de melkweg. In Nederland is dit alleen nog zichtbaar in Noorden en Oosten van het land. Speciaal om deze nachtvista's te bewaren worden in de wereld zogenaamde Dark Sky parks opgericht. In Nederland is één zo'n park en die is te vinden op de Boschplaat van Terschelling.

Binnenkort meer over nachtfotografie en de laatste halte in de reis door Marokko. 

De vestingmuur van Essaouira

De vestingmuur van Essaouira

B&B Dar Al Manar (www.Dar-Al-Manar.com

B&B Dar Al Manar (www.Dar-Al-Manar.com

Chef

Chef

Geen OLA paraplu op het strand in Sidi Kaouki.

Geen OLA paraplu op het strand in Sidi Kaouki.

De gril is aan. nu alleen nog maar wachten op de dagverse vis.   Al Vent , Sidi Kaouki. 

De gril is aan. nu alleen nog maar wachten op de dagverse vis.

Al Vent, Sidi Kaouki. 

Het strand van Sidi Kaouki

Het strand van Sidi Kaouki

De Melkweg in Sidi Kaouki