IJSLAND | IJS!

Hoe mooi ijs kan zijn. In Nederland hebben we maar een paar keer per jaar noemenswaardige sneeuw en als we echt geluk hebben, bevroren sloten. Die tocht komt er toch niet. Het verschil met IJsland had bijna niet groter kunnen zijn; De gletsjers waren wel meteen de overtreffende trap. 

De Jökulsárlón ijs lagune is ontstaan door het smelten van de gletsjer nabij de zee. Dat smeltwater moest ergens heen en toen heeft het smelwater een kanaal uitgegraven richting zee. Het ijs wat nu van de gletsjer brokkelt ligt in de lagune totdat het eb wordt. Dan wordt het met de stroming richting zee gesleurd. Elke dag nieuw ijs en een totaal nieuw landschap!

De ijslagune

De ijslagune

De weg naar zee

De weg naar zee

Het ijsmeer is zo'n serene plek. Het enige wat je hoort is de wind, krakend ijs en het kabbelende water. Overal is ijs te zien in harde en zachte structuren. Dof ijs, as-zwart ijs en ijs zo helder als glas.  

De gletsjer

De gletsjer

Verschillende structuren

Verschillende structuren

IJs als een diamant

IJs als een diamant

_IMG7050.jpg

Soms, soms dook ook nog een zeehond op tussen al die ijsschotsen