IJsland | Jökulsárlón gletsjer meer

Het beroemde IJslandse gletsjermeer

 

Soorten ijs in het Jökulsárlón

 

Jökulsárlón een onuitspreekbare naam voor de niet IJslanders. De naam hoef je gelukkig niet al te vaak uit te spreken. Bovendien wordt je vanzelf heel stil als je het schouwspel van water en ijs eenmaal aanschouwd. Voor je strekt zich een vlakte uit van spiegelglad water met daarin reusachtige blokken ijs. Elk blok ijs is weer verschillend. De kleur en helderheid verschillen het meest. Sommige lijken op blokken glas terwijl andere delen weer zwart gekleurd zijn. Het is dit schouwspel dat je adem wegneemt.

 

IJsschotsen zo groot als huizen

Vormen in het ijs

Als glas

IJs als diamant zo mooi

 

De rust en kalmte die hier ‘s ochtends vroeg heerst is betoverend. Je staat langs het water en je hoort de wind zachtjes waaien en het ijs kraken. De rust wordt doorbroken als een stuk rotsblok opeens afbreekt en met een enorme plons in het water valt en rimpels over het spiegelgladde water verspreid. Gelukkig keert de rust daarna al snel weer terug. Wat een wonderschoon beeld.

De zee ligt maar enkele tientallen meters verderop en het ijs wordt meegenomen naar zee als eb aanbreekt. Door een klein snelstromend riviertje baant het ijs zich een weg naar open zee om daar langzaam te smelten. Sommige blokken ijs spoelen alleen weer aan op het strand waar zij door de golven steeds verder het strand worden opgeduwd.

 

aangespoeld ijs

Het laatste restje gletsjer

Aanstormende golven