Fotograaf vs Apparatuur

Vandaag raak ik een beetje aan de discussie die op dit moment woedt onder fotografen, voornamelijk op internet. In den beginne gaat de discussie over wat een goede foto maakt. Is dat de techniek, het fototoestel,lenzen, photoshop skills, of de fotografische vaardigheden als compositie en belichten? Ikzelf ben van mening dat een telefoon net zo'n waardevolle foto kan maken als een fototoestel van twee duizend euro.

Daarentegen denk ik dat je de mogelijkheden wel vergroot als je een degelijk fototoestel hebt, dus niet persé een professioneel apparaat. Als je hier eens leuke discussie over wilt lezen, dan kan ik je ELK fotografieforum op het internet aanraden. Tik daar het volgende in: 'Gear is (not) important'. Let wel, ook dit soort discussies ontaarden al snel in een totale oorlog met loopgraven en al. Vooral op het internet. Daarom zou ik niet verder lezen dan +/- 10 berichten. Daarna is de kans groot dat je onaardige berichten gaat lezen. 

Toen ik voor deze blogpost op zoek ging naar een foto waarin een conflict zichtbaar is, dacht ik al snel aan mijn foto van twee impala's die vochten om dominantie. Die foto heb ik in 2012 genomen met een Sony A200, een fototoestel uit 2008, met een 18-270 Tamron superzoom lens. Terwijl ik de foto net nog iets aan het bijwerken was kwam ik erachter dat ik eigenlijk wel heel blij ben met die foto. Vooral nu ik nog wat kleine dingen heb aangepast. Hieronder heb ik de versie uit 2012 en 2017 neergezet. Het moraal van het verhaal, de apparatuur is niet het belangrijkste. Gebruik de apparatuur die je hebt!