IJSLAND | DE OORSPRONG VAN DE GEISER

IJSLAND | DE OORSPRONG VAN DE GEISER

Geisers kennen we allemaal wel van televisie of uit je aardrijkskunde boek. Hoe lang geleden dat ook kan zijn. In Nederland heb je geen geisers dus ik kende ze voornamelijk van tv programma's over Yellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in de Westelijke Verenigde staten. 

Toch ook, zoals wel vaker, had IJsland ook weer een geiser. IJsland heeft zelfs de overtreffende trap. Het heeft de enige echte geiser: Geysir. De bekendste geiser op IJsland en ook naamgever aan dit hele vulkanische fenomeen van spuitend water.

Geysir is te vinden in het Zuidwesten van IJsland in de zogenaamde Golden Circle. Binnen deze gouden cirkel zijn veel grote toeristische trekpleisters te vinden die je binnen één dag vanuit Reykjavik kan bezoeken. De Gullfoss waterval, Nationaal park Thingvellir en dus ook nog die geisers.

Ik had mij dus al voorbereid op busladingen toeristen. Gelukkig was het regenachtig en koud. Kortom, akelig weer. De toeristen, onszelf even niet meegerekend, waren snel weer weg bij deze vulkanische hotspot. 

Ik ben namelijk van mening dat woeste landschappen, zoals op IJsland, de meeste indruk op je maken als je alleen bent. 

_IMG6532.jpg

Geysir

De Geysir is te bezoeken in een soort parkje. De toegang is gratis en in dit park zijn allerlei kleine en grote hoeveelheden borrelend heet water te zien. Het is trouwens ook te ruiken het zit vol zwavelzuur en dat ruikt naar...... inderdaad rotte eieren. Heerlijk. Helaas knalt Geysir vandaag de dag niet meer. Door een kleine aardverschuiving is de toevoer van water gestokt  en daarmee ook de uitbarstingen.

Strokkur, de geiser die 40 meter verderop is gelegen doet het nog wel gewoon. Elke 10 minuten knalt die een bak water uit. Soms niet meer dan 4 meter, maar meestal rond de 20 meter. Dat is natuurlijk enorm gaaf als je niet vermoedend door dat park loopt en opeens knalt 20 meter kokend water de lucht in. Dat is interessant, daar moet je naast gaan staan. Heerlijk rotte eieren.

de eerste bel

de eerste bel

daar gaat Strokkur

daar gaat Strokkur

In perspectief

In perspectief

Omdat we Strokkur zo leuk vonden besloten we al snel dat we in de naastgelegen camping onze tent zouden gaan opzetten. Want, dan kan je Strokkur fotograferen zonder mensen. Daarbij, had ik ook al gezien dat de grootste waterval van IJsland een kleine 15 minuten rijden was. De wekker ging de volgende ochtend ruim voor zonsopkomst.