FLORENCE | Dromen over de zon

Het eindeloze grijze weer, een hoop kou en dan ook nog al die slechte tv programma's doen je toch verlangen naar een plek waar er toch wat meer Joie de vivre is, een zekere La Dolce Vita. Daar komt Florence om de hoek kijken. Een stad volgepropt met pistache ijs, piazza's en pizza's. Perfect voor een korte city trip om die beslommeringen te ontvluchten. In deze blog een mooi overzicht van de leukste dingen in Florence.

Uitzicht van bovenop de Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Uitzicht van bovenop de Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Vanuit Haarlem ben je met 30 minuten op Schiphol en voor 3 a 4 dagen heb je geen grote bagage nodig. Een uur nadat we vanaf huis waren vertrokken liepen we door de douane op Schiphol. Op naar de boekenwinkel voor de nodige ontspanning tijdens de vlucht. We kwamen 's avonds laat aan en volgens veel websites moet je dan een taxi pakken naar het centrum. Nu is dat uiteraard goed mogelijk maar dan sta je wel in de rij voor een taxi. Wij pakten de bus naar het centraal station en waren daar eerder dan 90% van mensen die op een taxi hadden gewacht; een eerste geluk momentje. Nadat we daar waren uitgestapt zijn we naar ons hotel gelopen. Florence is, voor een stad met grootse reputatie, relatief klein. Wij waren dan ook met 20 minuten bij ons hotel. Dat had nog sneller gekund, maar ik vond een ijszaak die om 12 uur 's nachts nog ijs verkocht. Een halve kilo pistache ijs later stonden we bij ons hotel. Met uitzicht op de bekende Duomo zijn we in slaap gevallen. Zo'n ijsje hakt erin. 

Maar wat doe je nou zoal in Florence? Florence was het centrum van de renaissance, de periode van Leonarda da Vinci, Michelangelo en Machiavelli. Florence is omringt met de rollende heuvels van Toscane. Je zou dus kunnen zeggen dat Florence typisch Italiaans is: een hoop cultuur met goed eten en drinken. Zoals je wellicht al vermoedde, in Florence is een hele hoop te doen.

In de stad kan je de beroemde Galleria degli Uffizi bezoeken. Daar hangen de grootste werken uit de renaissance of de David van Michelangelo in het Galleria dell'Accademia. Je kan heerlijk door de oude straten slenteren en genieten van een wijntje bij een ragout van wild zwijn. Vanwege de lange rijen bij de Galleria degli Uffizi en Galleria dell'Accademia hebben wij die beroemde kunstwerken niet bezocht. Want, waarom zo je 3 uur in de rij gaan staan als om de hoek nog 200 musea te vinden zijn? Je zou zelfs kunnen overwegen uberhaupt geen museum in te gaan. Het Piazza della Signoria is gevuld met indrukwekkende beeldhouwwerken uit de renaissance.

Een beeltenis van Zeus op de sokkel van een bronzenbeeld van Perseus.  

Een beeltenis van Zeus op de sokkel van een bronzenbeeld van Perseus.  

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Naast de beroemde musea van Florence is er dus ook genoeg te zien, zonder entree te betalen en gebouwen alleen van binnen uit te bekijken. Misschien nog wel een authentieker Florence dan je in de musea te zien kan krijgen, is als je gratis over de Ponte Vecchio loopt en gratis de Cattedrale di Santa Maria del Fiore bezoekt! 

Als het buiten regent en hagelt, kijk dan op deze site. Wellicht zie je wel een zonnige foto die je van binnen weer opwarmt of inspireert voor een volgende reis. Als dat niet helpt, dan is een warme kruik een goed alternatief.

De een stukje voorgevel van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, met rechts de Giotto's Campanile en daartussen, de warme zonnestralen.

De een stukje voorgevel van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, met rechts de Giotto's Campanile en daartussen, de warme zonnestralen.