IJSLAND | De eerste stappen in Snaefellsnes
De lavavelden rondom Grindavik, 12 uurs 's nachts.

De lavavelden rondom Grindavik, 12 uurs 's nachts.

Ja en dan zijn we opeens in IJsland. Dat rare eiland in de Atlantische oceaan zo rond de poolcirkel. Toch heel wat anders dan de reis langs de Atlantische kust. Daar zullen overigens ook nog foto's van verschijnen, maar ik wilde de eerste foto's van IJsland niet laten wachten. De ruige natuur en het onvoorspelbare weer maken IJsland de bestemming voor natuur en landschapsfotografen. Dat moesten we maar eens uit gaan zoeken! 

Vanaf Amsterdam zet je na zo'n 4 uur al je voeten op IJslandse grond. De manier om in IJsland te reizen is met een auto. Het liefste een 4x4, maar ook met een 'kleine' auto kan je op 75% van IJsland komen. Het verschil zit in de toegankelijkheid van de binnenlanden. Voor die 25% heb je (wettelijk) een 4x4 nodig. Voor onze eerste reis naar IJsland hebben wij gekozen om met een 'gewone' auto te reizen. Nadat we de auto hadden opgepikt begon onze rit door een landschap van lavavelden richting het dorpje Grindavik. Volgens de Lonely Planet was daar een prima eerste camping. Wat wel in ons voordeel werkte was dat het tot tot half 1 nog schemerde. Het opzetten van de tent was dus zo gepiept. 

De zuidzijde van het Snaefellsnes schiereiland

De zuidzijde van het Snaefellsnes schiereiland

De stoere IJslandse paarden

De stoere IJslandse paarden

Veel kampeerders slapen de laatste nacht in IJsland op de camping in Grindavik. Het is goed gebruik om daar dan producten achter te laten voor andere kampeerders. Wij hebben daar onze slag geslagen! Nadat wij ons hadden bevoorraad met muesli, ketchup, koffie en brandstof ( 3 blikken gas en 1 fles wasbenzine) zijn we op reis gegaan naar Snaefellsnes; het schiereiland ten noordwesten van Reykjavik.

Het schiereiland staat bekend als 'klein IJsland'. Hier zijn grote kliffen, watervallen, gletsjers, stranden, paarden en een hele hoop schapen. Voor ons een mooie plek om te starten! Ons doel voor de volgende overnachting was het vissersdorpje Ólafsvík aan de noordzijde van het schiereiland. Via Reykjavik en Borgarbyggð zijn we die kant opgereden. De zuidzijde van het schiereiland gaf de burger moed. Overal waar je keek zag je rotsen, watervallen en, bijzonder genoeg, geweldige stranden. Over de bezoekers van die stranden hebben we het op een later moment wel, want geen enkel mens zal daar lekker gaan zwemmen. De zeehonden daarentegen... 

Bjarnafoss

Bjarnafoss

Bjarnafoss was de eerste waterval die we echt hebben verkend. Het was een behoorlijke klim want deze waterval klettert van een hooggelegen plateau zo'n 80 a 100 meter naar beneden en loopt daarna als bergbeek richting het vlakke land waar de beek rustig meandert richting de zee. Tijdens ons verblijf in IJsland heb ik me wat meer verdiept in de Geologie en Geomorfologie, de aardlagen en het ontstaan ervan. Daarom was ik ook enorm enthousiast over deze watervallen; hier waren basalt kolommen te zien! Die ontstaan alleen bij vloeibare (viscose) lava. 

Het uitzicht over de kustvlaktes vanaf Bjarnafoss

Het uitzicht over de kustvlaktes vanaf Bjarnafoss

 

De ontdekkingsreis is pas net begonnen!

 

 

Ben je benieuwd naar IJsland of naar specifieke foto's? Neem dan via de Contact pagina contact met mij op, of laat een berichtje achter onder de blog.