Toiletjuffrouwen in Kgalagadi

Afgelopen week kwam ik dit artikel tegen op www.latestsightings.com. Wat daar te lezen en zien was, was een groep leeuwen die post had gevat bij een picknickplaats in Kgalagadi National Park; uiteraard in het mooie Zuid Afrika. De mensen wilden graag de wc bezoeken en reden naar het toilet gebouw. Het betreft hier een niet omheinde picknickplaats; men is dus gewaarschuwd. Goed dat deze mensen voorzichtig zijn geweest, blijkt na het kijken van het filmpje. Het zien van het filmpje was een deja vu naar onze rondreis door zuidelijk Afrika. In 2015 hebben wij namelijk ook Kgalagadi bezocht en ook wij hadden een interessante ontdekking bij de picknickplaats. 

Kgalagadi Transfrontier National Park, zoals het officieel heet, wordt in de volksmond gewoon Kgalagadi genoemd. Op internetfora wordt het vaak als KTP afgekort. Kgaladi is het grote nationale park in het noorden van het land. Het is een park dat over de landsgrenzen van Botswana loopt. Vandaar de naam transfrontier. Het is één van mijn favorieten. Reden hiervoor is dat het een afgelegen park is en de aard van het park maakt dat je met een 4x4 moet hebben; anders kom je vast te zitten. Nadeel van Kgalagadi is dat het in of net op de rand van de Kalahari woestijn ligt. Het kan er dus erg warm zijn, of erg koud en wij hadden vorige keer de laatste variant. Toch is Kgalagadi voor mij een geweldig mooie herinnering. Wellicht leuk om dit nationale park in een later blog verder toe te lichten. Ik dwaal namelijk af van de moraal van het verhaal. 

In 2015 waren wij vroeg vertrokken; in de ochtend is het licht het mooist en zijn de dieren het actiefst. Ontbijt en wc bezoek stond gepland op een picknick plek op zo'n 1,5 a 2 uur rijden. De picknick plek, genaamd Melkvlei, is de eerste logische plek voor ontbijt of een wc bezoek als je 's ochtends vroeg vertrekt uit het hoofdkamp Twee Rivieren.

Toen we als eerste auto de picknick plek naderden had ik het ook redelijk gehad. Weer vroeg opgestaan en we hadden alleen springbok gezien. Dat is geen uitdaging in het park; het zit er vol mee. Ik wilde dus wel een eitje bakken, de wc bezoeken en wat thee of koffie drinken. Totdat we zagen dat de braaiplek en wc nog werden schoongemaakt. We besloten de schoonmaakploeg hun gang te laten gaan.  

Voor ons helaas geen gebakken eitje.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

het toilet is bezet.

Deze niet omheinde toiletgebouwen hebben gelukkig zelfsluitende deuren en hekken. Zo'n leeuw zal dus niet zo gemakkelijk het toiletgebouw binnenkomen. Toch zou je maar net hoge nood hebben en een leeuwin is net begonnen aan haar carrière als toiletjuffrouw. Het volgende toilet is dan toch weer een uur rijden. Het is inmiddels al weer 2 jaar geleden dat wij daar waren. De kans is dan ook groot dat de leeuwen op mijn foto's inmiddels de leeuwen zijn die je op het filmpje terugziet. Wellicht dat het toch hun roeping is om dit toilet te bewaken.

Deze toiletjuffrouwen vergeten we nooit meer.