NAMIBIË | TUSSEN LEVENDE FOSSIELEN

Fossielen

Namibië is oud land. Het bestaat in de huidige vorm al miljoenen jaren en is in al die tijd maar weinig veranderd door bergvorming of vulkanisme. Toch heeft ook Namibië ooit er heel anders uitgezien. 300 miljoen jaar geleden was het bedekt door een binnenlandse zee. In het Mesosaurus Fossil Bush Camp kan je hier heel dichtbij komen!

 
_IMG7553.jpg

Fossielen

in de Kalahari

 

Aan de hand van de stenen kan je namelijk zien wat er ooit is geweest en net ten oosten van de stad Keetmanshoop loop je over schalie. Dit zijn oude kleiafzettingen en dat geeft aan dat er ooit water moet hebben gestaan, een soort binnenlandse zee. In die zee 300 miljoen jaar geleden leefden ook dieren. De mesosaurus was zo’n dier; een uit de kluiten gewassen salamander. Deze dieren gingen dood en fossiliseerden in die binnenlandse zee. Op die plek is vandaag de dag het hartje van de kalahari woestijn gesitueerd en kan je soms deze fossielen vinden. In het Mesosaurus Fossil Bush Camp kan je een rondleiding volgen waarin je mee wordt genomen naar deze tijd lang geleden. Chiel, de eigenaar en tourguide, leidt je daar met veel plezier rond over zijn boerderij en laat je de fossielen zien en zelfs aanraken.

 
een zeldzaam zelfportret

een zeldzaam zelfportret

 

Het zijn trouwens deze fossielen die hebben bijgedragen aan de platentektoniek theorie. Dat is die theorie die je, lang geleden bij Aardrijkskunde misschien voorbij hebt zien komen. Het gaat over het fenomeen dat de continenten langzaam over de aarde bewegen. Deze fossielen vind je namelijk maar op twee plekken op de wereld. In Namibië en in Brazilië. Deze binnenlandse zee heeft dus ooit delen van Zuid Amerika en Afrika bedekt, waarna ze zijn losgebroken (zo’n 180 miljoen jaar geleden). Weer wat geleerd! Ik heb een klein stukje van Chiel’s uitleg gefilmd waarin hij uitlegt wat je nou precies ziet in de stenen. Dat kan je hieronder zien.

 
 

Levende fossielen

naast de versteende fossielen is kamperen bij het Mesosaurus Fossil Bush Camp ook een nacht tussen de levende fossielen. Je zet je tent namelijk op tussen de kokerbomen. vernoemd naar het gebruik van de San om de pijlen in te bewaren. De San zijn de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari. Deze bomen groeien heel langzaam en kunnen eeuwen oud worden. Je vindt ze alleen op rotsachtige hellingen. Daar kunnen ze namelijk stevig blijven staan.

 

De kokers

High noon

De grootste kokerboom

 

Het geluid van de vogels wordt langzaam minder zodra de zon langzaam onder de horizon zakt. Omringd door rotsen en kokerbomen voel je de rust neerdalen. Het vuurtje knappert rustig en de eerste sterren verschijnen in de donkerblauwe lucht. Geen wolken, geen maan; de sterren verlichten het landschap om je heen. Na een tijdje raken je ogen gewend aan het donker en kan je zelfs de vage Magelhaense wolken zien. Twee hele andere sterrenstelsels!

 

Ons sterrenstelsel: De Melkweg. Net boven de horizon zijn de kleine en grote Magelhaense wolken te zien

 
 

Kamperen in Namibië

 

Bij een heldere nacht zakt de temperatuur toch rap. Na een fris nachtje zijn we ‘s ochtends begonnen aan de douche. Dat is wat meer werk dan in Nederland, je slaapt immers ver van enige andere bewoning. Elektriciteit of gas is dus een no-go. S’ ochtends moet je dus een vuurtje maken in de donkey boiler om te kunnen douchen. Water uit de watertank wordt verwarmt door het vuur in de boiler et voila. Een douche!

 
_IMG7749.jpg
 

Nu vind ik mijzelf een redelijk stoere jongen. Toch is er één ding wat daar wat afbreuk aan doet: koud water. Het duurt namelijk even voordat het water een beetje warm is. Ongeduldig als ik was ben ik toch onder enigszins koud water gaan douchen. De douche bevond zich overigens in een gebouwtje waar de wind mooi doorheen kon waaien. Lauw water en een windje maakten dat de douche voor mij minder dan plezierig was. ik was direct klaar wakker.

Het geluk van de afgelegen ligging is dan weer dat niemand het gegil om het koude water heeft gehoord!

 
_IMG7716-2.jpg
 

Denk je aan een reis door Namibië? Loop dan Mesosaurus Fossil Bush Camp niet mis. Het ligt een halfuur ten oosten van Keetmanshoop en is de perfecte plek om de uitgestrekte Kalahari woestijn te ervaren!