Zuid Afrika | De katten van Kgalagadi

Leeuwen, cheeta’s en luipaarden

Kgalagadi National Park helemaal in het noordwesten van Zuid Afrika is misschien wel de beste plek van Zuid-Afrika om de grote katachtigen te zien. Het park draait om een tweetal rivierbeddingen waar prooidieren op zoek zijn naar water. Rondom de droge rivierlopen liggen de duinen van de Kalahari. Perfecte uitzichtpunten voor roofdieren om je toekomstige ontbijt te bespieden. Dit zijn dan ook de plekken waar je vroeg in de ochtend goed naar moet kijken. Voor je het weet staat daar een troep leeuwen!

 

De oude koning

 

Saillant detail, de leeuwen van de Kalahari zijn groter dan de leeuwen in bijvoorbeeld Kruger en de mannetjes hebben zwarte manen! Dat komt omdat ze zich minder makkelijk kunnen verstoppen in de open vlaktes van de woestijn. De zwarte manen beschermt de mannetjes tegen de zon. Ook de barre omstandigheden van de woestijn zorgen ervoor dat ze groter zijn. Doordat ze sneller gezien worden door prooien, het is immers een woestijn, moeten ze langer kunnen sprinten. Ze staan daarom net wat hoger op de poten, gemaakt voor de lange lange sprint.

 
Ochtendwandeling

Ochtendwandeling

 

Waar zijn de katten te vinden?

De beste plek in Kgalagadi om deze grote katachtigen gezien is dus op de randen van de rivierbeddingen. In dit enorme nationale park zijn 3 kampen: Twee rivieren, Mata Mata en Nossob. Traditioneel gezien is Nossob hét kamp voor de leeuwen. Hier komen gemiddeld meer prooidieren voor en dus meer leeuwen. Mata Mata is een veel kleiner kamp en ligt in een hoek van het park. De routes die je vanaf dit kamp kan rijden zijn beperkt. Twee Rivieren is het hoofdkamp en daarmee ook het drukst, al valt dat in vergelijking met Kruger heel erg mee. Toch heeft dit kamp verschillende routen die je kan rijden en ook hier zijn veel prooidieren te vinden.

Op basis van onze ervaringen, nadat we alle kampen bezocht hebben, is dat Twee Rivieren het beste kamp is om te verblijven. Hier zijn meer voorzieningen, zijn de wegen het best onderhouden en zie je de meeste (roof)dieren. Veel bezoekers komen hier jaar op jaar terug en ook zij vonden de ‘sightings’ rond Nossob tegen vallen. Volgens hen kon dat liggen aan werkzaamheden die waren uitgevoerd rondom het kamp. Misschien dat het effect van deze werkzaamheden naarmate de tijd vordert weer zal afnemen.

 

Nieuwe generatie

Wantrouwen

Overzicht houden

Als je de waterleiding hebt gevonden

 

Kleine kat

Die grote katten vallen wel op; dat is wat een troep leeuwen nou eenmaal met je doet. Wij zijn op onze hoede en willen die grote katten zien. Als klein toetje was echter het zien van de Wilde Kat. Niet veel groter dan de huis-, tuin- en keuken kat die we in Nederland gewend zijn. Behalve dan dat deze in een woestijn leeft en bijna nooit gezien wordt. Gelukkig gaf iemand ons deze tip. Een wilde kat verstopt in een boom.

 

Verstopt

 

Wil je meer weten over de avonturen in Zuidelijk Afrika? Klik dan eens op onderstaande knop. Die leidt je naar tips over je eerste safari, Kruger National Park, de verschillende nationale parken in de regio, fototips en allemaal voorzien van de mooiste foto’s.