Vliegtuig op rails: Shinkansen

Osaka luidde Japan op een geweldige manier in. De Neon lampen van de Dotonbori, de gloeiend hete inktvisballetjes en de algemene sfeer die 's avonds op straat te voelen was. Japan voelt goed. Op naar Tokyo!

De treinstations van de grote steden zijn in het niets te vergelijken met iets hier in Nederland. Het zijn grote transport hubs die via gangen verbonden zijn aan kleinere stations, busstations en metrostations. Deze stations zijn huisvest ook de Shinkansen. Deze treinen racen door Japan heen met een snelheid die kan oplopen tot 300 km/u. Deze vliegtuigen op rails rijden altijd op tijd, die paar secondes daar gelaten.

Wat wij zagen is dat veel zakenmannen deze treinen gebruiken om tussen de grote steden te reizen. In de stations zie je dan ook veel mannen in pak die bij een klein winkeltje een zogenaamde Bento box kopen (een soort lunchpakket). Daar in een latere blog meer over. De Bento boxen zijn namelijk weer een heel ander fenomeen. 

Terug naar de zakenmannen. De zakenmannen hebben in Japan namelijk bijna allemaal eenzelfde pak aan. Op de foto hieronder zie je één van de weinige met een grijze pantalon. Verder allemaal volledig in het zwart. Die uniformiteit is leuk om te zien. Vooral als dan één iemand zich net iets anders kleedt, of staat. Het anonimiseert ook in een bepaalde mate iedereen. Dat sluit ook wel aan op bepaalde aspecten van de Japanse cultuur. 

Zo is ook een ander ritueel belangrijk in Japan rondom de treinen. Naast dat iedereen heel netjes in de rij gaat staan. Worden de treinen ook binnengelaten door een soort perronmanager. Deze man, ja het was in mijn geval altijd een man, zwaaide naar beide zijdes van het perron wees ernaar en wees naar een computerscherm. Daarna kon de trein binnen komen. Het is in ieder geval erg grappig om te bekijken.