Mensen, mensen en mensen

Tokio zit vol met mensen! Wat een understatement. Wat je wellicht al hebt gezien is dat mensen niet een vast onderdeel vormen van mijn repertoire. Ditmaal is dat toch anders en dat heeft alles te maken met Japan!

Tsukiji fish market

Tsukiji fish market

Japan is de thuishaven van (bijna) alle camera fabrikanten. Pentax, Nikon, Sony en Canon komen allemaal uit deze eilandstaat. Dat heeft zo z'n sporen achter gelaten; iedereen heeft wel een fototoestel. Wat dat betreft geen verassing, want op een zomerse dag in Amsterdam zie je dit ook goed. Wat ik niet had verwacht is dat men in de Japanse cultuur het fotograferen van mensen zo makkelijk accepteert. De Japanners zijn namelijk erg bescheiden en doen er alles aan om vooral anderen niet tot last te zijn. In mijn ogen is het fotograferen van mensen dat wel, maar de japanners zijn het daar dus niet mee eens! Nou zit aan alles een grens, ook in Japan. Toch is het een erg foto vriendelijk land. Zelfs in de metro kan je leuke foto's maken. Dave Powell, van origine een Amerikaan die in Tokyo werkt, is een bekende fotograaf die ver durft te gaan in het fotograferen van mensen. Zijn blog ShootTokyo gaat de hele wereld over. Hieronder een korte film, zo'n 3 minuten, over fotografie in Tokio, veilig om op het werk te bekijken ;-).

Voor mij was de metro de plek om mensen te fotograferen: interessante mensen, de lijnen en structuren geven diepte en overal waar je kijkt, gebeurt wat. Zo liepen we in de voetgangertunnels rondom Shinjuku station en zagen opeens een hele lange parkeergarage met daar een zakenman. 's ochtends vroeg op de Tsukiji vis markt zagen we een man in zijn kraam dommelen. De vismarkt opent 's ochtends om 3 of 4 uur, dus rond een uur of 10 had hij wel een dutje verdiend!

De ondergrondse wereld van Shinjuku station

De ondergrondse wereld van Shinjuku station

Vroeg opgestaan

Vroeg opgestaan