ISTANBUL | Waar 2018 begon

ISTANBUL | Waar 2018 begon

2018 begon in Istanbul

Alweer een heel jaar geleden vonden we onszelf in Istanbul. Een plek waar oost en west elkaar ontmoeten; de oude hoofdstad van het Ottomaanse rijk en Byzantijnse rijk, toen het nog Constantinopel werd genoemd. Een stad vol met geschiedenis, culturen en geweldige straatjes om te fotograferen. In 4 dagen hebben we de stad bezocht. Kort voor een stad met zo’n rijke historie. Het voordeel was echter dat je elke dag wat nieuws ontdekte.

 
 

Het water is nooit ver weg

De reden waarom Istanboel een grote belangrijke stad werd, heeft alles te maken met ligging. Het ligt op een natuurlijk knooppunt van handelswegen die vanuit 2 continenten elkaar ontmoeten langs de oevers van de Bosporus. De Bosporus zelf is wederom een knooppunt tussen handelsroutes vanuit de Zwarte zee en de Middellandse zee. Istanbul heeft haar lange en rijke historie aan de ligging te danken. De invloed van de Bosporus is dan alom aanwezig in het dagelijks leven. Je gaat per pont naar je werk, of huis als je terug komt van je werk. Je vist vanaf de kades die de stad rijk is of, als je wat verder loopt, ziet de moderne supertankers voor anker liggen alvorens ze verder de Zwarte zee op varen.

 
De pont loopt leeg

De pont loopt leeg

Down town Istanbul

Down town Istanbul

Een vissig perspectief

Een vissig perspectief

Wachtende

Wachtende

 

Cultuur

Die perfecte ligging en lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat je in Istanbul een mix tussen de verschillende culturen ziet. Al heeft de Islamitische cultuur de bovenhand in het straatbeeld. De oude Ottomaanse keizers hebben grote paleizen achter gelaten en de bazaar laat mij de gelijkenissen met Marokko zien.

 
Het binnenste van het Topkapi paleis

Het binnenste van het Topkapi paleis

Op weg in de Grand Bazaar

Op weg in de Grand Bazaar

De steile heuvel beklimmen

De steile heuvel beklimmen

Lezen in de blauwe moskee

Lezen in de blauwe moskee

 

Waar 2019 begint…

Waar 2019 begint zul je hier binnenkort in de blog kunnen zien. Al zal ik een klein tipje van de sluier oplichten: Op deze plek staat het laatste grote Paleis van de Europese sultans.