ISTANBUL | Balat

De miljoenenstad Istanbul in één blog beschrijven is onmogelijk. Daarom beschrijf ik de mooiste en meest interessante plekken apart van elkaar. In dit blog: Balat, de historische joodse wijk. Een wijk in opkomst, die o.a. bekend staat om de fel gekleurde gevels.

 
 
 

Je kan de wijk op verschillende manieren bereiken. Onze favoriete wijze was de pont. Vanaf de wijk Beyoglu varen verschillende diensten richting Balat en die kosten omgerekend een paar euro.  Met 10 minuten varen legden we onderaan de wijk aan en stapte je meteen in een hele andere omgeving. De drukke straten van Istanbul liet je achter je, terwijl je een wereld instapte waar echt gewoond wordt. De bakker had zijn deur openstaan om de broden te laten koelen en de groentenman bezorgde zijn waar langs de huizen.

 
_IMG1607.jpg
_IMG1610.jpg
 

De wijk is gebouwd op een steile heuvel. Een echte kuitenbijter. Onderaan de heuvel vind je de meeste cafés en winkeltjes. Naarmate je verder de wijk inloopt, en hoger gaat, des te minder winkeltjes kom je tegen. Je zal vanaf de boot dus eerst een groot stuk heuvel op moeten lopen, maar hoe hoger je komt hoe levendiger de wijk wordt. Op straat spelen de kinderen met een bal terwijl de was in de zon te drogen hangt. Veel van de huizen zijn in een knallende kleuren geschilderd: Geel, blauw of rood zie je veel. Uiteraard zie je bij elk huishouden ook een tv schotel, anders heb je geen ontvangst. De wijk voelt erg veilig aan en de mensen zijn erg vriendelijk.

 
_IMG1648.jpg
 
 
_IMG1643.jpg
 

Een mooi voorbeeld daarvan is hoe ze met taalbarrieres omgaan. Als je de weg vraagt of op een terrasje plaats neemt om van de zon te genieten word je snel geholpen. Ons Turks laat te wensen over en Engels wordt weinig gesproken door de Turken. Gelukkig kent iedereen wel iemand die het Engels redelijk beheerst. Een buurman of winkelier van een straat verderop helpt je dan verder met de bestelling, terwijl iemand anders dan zijn of haar werk weer overneemt. Zo helpt iedereen elkaar op weg. 

 
het huiskamer café van buiten

het huiskamer café van buiten

Het plezier in het huiskamer café

Het plezier in het huiskamer café

 

Waarvoor ga je naar Balat? 

  • Ronddolen in een levendige wijk ver van de toeristische trekpleisters.

  • Huiskamer cafes (hieronder twee aanraders*) 

    • Op de 10 Hızır Çavuş Köprübaşı Sk. Een huiskamer café inclusief een (zeer) vol interieur. Ik vond de Turkse koffie hier erg lekker!

    • Op de 57 Vodina Cd. Een mini cafe'tje midden in een klein winkelstraatje. Perfect om even bij te komen van een wandeltocht. 

    • Köfteci Namli Usta. Een klein restaurantje gerund door een vader, moeder en zoon. De zoon spreekt redelijk Engels en is erg gezellig. Hier moet je heen voor bijv. köfte , maar waar ik de gebakken lever heb genomen. 

 

 

*Tijdens het bepalen van de adressen van de twee leuke huiskamercafe's zag ik op google maps dat beide cafe's nog niet bestonden ten tijde dat google street view de wijk heeft gefotografeerd. Houd daar rekening mee.