IJSLAND | GLETSJER BEKLIMMING

IJslands vele landschappen kunnen je elk moment verassen. Toen op de zuidelijke ringweg een bordje zagen staan met "gletsjer" zijn we die gewoon ingeslagen. We kwamen uit bij het grootste blok ijs dat we ooit gezien hadden: Sólheimajökul. 

 
De kleuren van het ijs

De kleuren van het ijs

 

De Sólheimajökul is één van de vele gletsjers die van de Katla vulkaan naar beneden kruipen. De nabijheid van die vulkaan en de kleinere Eyjafjallajökull, die in 2010 het Europese luchtverkeer stillegde, hebben hun sporen op de Gletsjer nagelaten. Het ijs is pikzwart of een soort grijs blauwig mengsel. Het ijs dat niet is aangetast door de asregens is dan weer helderblauw en knalt van de foto af!

 
Als mieren

Als mieren

 
 

Die enorme gletsjer, zagen we, was bezaaid met rode en blauwe mieren. Alhoewel, dat leek net zo. Een lokaal bedrijf organiseerde wandelingen op deze gigantische gletsjer. Als je goed inzoomde kon je pas echt goed zien hoe groot de IJslandse natuur is en hoe klein wij mensen eigenlijk zijn. Zonder samen te werken komen we er niet.

 
Samenwerking

Samenwerking