KRUGER | Lange Nekken

De beleving

De giraffe met z'n unieke vlekkenpatroon is elke keer weer een uniek gezicht om naar te kijken. Elke vlek is anders en daarmee elke giraffe (Gotta Catch 'm all ?). Dat ik in elke giraffe een mooi beeld zie is dan ook lastig accepteren, als je niet diezelfde mate van verwondering bezit. Gelukkig kon en mocht ik ook in m'n eentje erop uit in Kruger. Altijd en eeuwig op zoek naar luipaarden en leeuwen. De teleurstelling is enorm als je die dan niet ziet. Met name als je andere kampeerders hoort praten over de luipaarden die rustig in een boom lag te slapen op 5 meter van de weg. 

Dat balen duurde maar kort. Een statige giraffe redde de middag. De zon ging al onder en met 10 minuten zou het donker worden. De giraffe liep met een stevige tred richting de ondergaande zon, draaide 90 graden en bleef een minuut 'en profiel' stilstaan. Het stof dat omhoog dwarrelde zorgde voor de lichtstralen die als het ware vanuit uit de giraffe komen; heel erg Lion King.

 
Afrika in één oogopslag?

Afrika in één oogopslag?

 

De Techniek

Technisch gezien was de foto relatief simpel. De compositie is duidelijk: De giraffe precies voor de zon. Wat wel even lastig was, was de belichting. In een situatie met veel tegenlicht, zoals een ondergaande zon, zal het fototoestel willen overbelichten. Wil je dat voorkomen, en ja dat wil je, dan moet je of handmatig een sluitersnelheid instellen (M modus) of de (+/-) knop gebruiken voor 'exposure compensation' en die instellen op -3 of -4. Dat zorgt ervoor dat de zon geen lelijke witte bal wordt en je de kleuren in de foto behoudt.