Afrika | Een familie in de Kalahari

Stokstaartjes

Familie stokstaart is een ingewikkelde familie. Er zijn zelfs heuse soaps gemaakt door de BBC over het familie leven van deze charismatische beestjes. Jarenlang zijn die families gevolgd en bestudeerd. Ik had het geluk om ik één ochtend met een familie stokstaartjes door te brengen. Een ochtend zitten, hurken en liggen op het rode zand van de Kalahari. Wat volgt is een fotografisch verhaal van deze ochtend.

 

De familie rust uit.

 

Voor de niet ingewijden in het leven van stokstaartjes, hier een kleine samenvatting van een dag. Je wordt wakker zodra de zon de horizon raakt. Je rekt je wat uit en je zet meteen een familielid op wacht. Het is in de ochtend dat de meeste roofdieren jagen. Zodra de kust veilig is komt de rest van de familie naar buiten, met als laatste de kleintjes. Onder het toezicht van de gehele familie gaan de kleintjes op onderzoek uit, terwijl door de volwassenen ook naar eten gezocht wordt. Bij een mogelijk gevaar, rent iedereen terug naar het hol. Als de zon onder gaat trekt de hele familie zich weer terug in het hol. Wachten tot de zon de volgende morgen weer op komt en het hele tafereel zich zal herhalen.

Een ochtend met de familie

Een ochtend met de stokstaartjes betekent een vroege start. Het wordt rond 6 uur al licht en je moet je op tijd post vatten als je wilt dat ze stokstaartjes rustig aan je aanwezigheid kunnen wennen. Het betekent ook dat het een koude start is. In juli en augustus kan het kwik in de Kalahari woestijn gemakkelijk onder het vriespunt zakken. Gelukkig hebben we de foto’s nog! Een verhaal in beelden.

 
De Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn

De moedigste van de kleintjes

De vier musketiers

Samen op pad

Voorzichtige stappen

Tijd voor een tukkie

 

Een verhaal in beelden van deze familie stokstaartjes. Wil je ook een familie stokstaartjes zien? Ga dan als de wiedeweerga naar Zuid-Afrika. Kampeer bij het Kalahari Nature Trails Nature Reserve. Hier worden (verweesde) stokstaartjes opgevangen. Vanaf de kampeerplek aanschouw je elke avond een sterrenhemel zoals je nog nooit hebt gezien en hier kan je vrij rondlopen; er zijn hier geen grote roofdieren.