Ierland | Achill Island staat vol ruines

Duizenden jaren van bewoning

Namen als Mesapotamië, Athene, Egypte of Rome doet je meteen aan eeuwenoude steden denken. Oude beschavingen die stuk voor stuk beroemd zijn geworden als thuis van oude volkeren. Gek genoeg hoort Ierland ook bij dat rijtje. Ierland, Schotland en Engeland staan vol met monumenten uit de steentijd. Denk maar aan Stonehenge!

Achill island in het uiterste noordwesten van Ierland is bezaaid met overblijfselen uit de steentijd ijzertijd en het recente verleden. In de blog vandaag drie monumenten aan duizenden jaren beschaving.

 

Zonsopkomst in Achill island

 
 

Slievemore

Het verlaten dorp Slievemore. Achill Island is namelijk langzaam aan het leeglopen. Mensen vertrekken er om te gaan wonen in de grote steden of zelfs in het buitenland. Tijdens een bezoek aan een pub kwamen we al snel in gesprek met een gezellige (dronken) man die vertelde dat zijn broers en zussen zijn uitgevlogen over de hele wereld.

Slievemore is daar zeker slachtoffer van geworden. De laatste bewoners hebben in de jaren 50 en 60 het dorp verlaten. Echter, de leegloop van het dorp startte al veel eerder met de mislukte aardappeloogsten. Gebrek aan voedsel dwong de bewoners van Slievemore om het dorp te verlaten. Het is tijdens deze periode dat heel Ierland leeg liep en veel Ieren emigreerden richting de Verenigde Staten.

Het verlaten dorp is vrij toegankelijk. Ben je op het eiland, dan kan je er dus gerust een paar uurtjes rondlopen. Voor de fotografen onder ons, zou ik je aanraden om in de ochtend het dorp te bezoeken. In de avond houdt de berg, waar het dorp op gebouwd is, het licht tegen.

 

Wolken tijdens zonsopkomst in Slievemore

 
 

Plantengroei op een verlaten huis

 
 

Passerende tijd

 

Kasteel Grace O'Malley

Roerige tijden heeft Ierland gekend. Naast de recente onrust in Noord Ierland is ook west Ierland onrustig geweest. In de middeleeuwen waren er zelfs piraten! Eén beroemde piraat is eigenlijk geen piraat, maar een pirate. Grace O’Malley was een roversdochter en wordt in de Ierse cultuur als heldin gezien. Ze ging niet akkoord met de Engelse overheersing en sponsorde allerlei activiteiten tegen de Engelsen. Totdat familie gevangen werd genomen. Toen is ze naar de Britse Koningin Elizabeth I gegaan om te onderhandelen. De pirate was denk ik geen roversdochter zoals Pippie Langkous. Pippi ging nooit naar school, volgens mijn bronnen op internet schijnt Grace O’ Malley in het latijn te hebben gesproken met Elizabeth I. Een geschoolde roversdochter dus!

Eén van de kastelen van Grace O’ Malley staat op Achill island. Wederom vrij toegankelijk, maar let op voor de schapenpoep!

 

Grace O’ Malley’s kasteel aanschouwen

 

Steentijd graf

We maken grote stappen. Van 50 jaar geleden tot de middeleeuwen. Nu zijn we aanbeland bij de oudste sporen van menselijke bewoning. De oudste sporen van bewoning uberhaupt! Ierland en de Britse eilanden staan vol met sporen uit de steentijd. Zo ook Achill island. Op dezelfde berghelling waar ook Slievemore gebouwd is vind je halverwege de helling een graf uit de steentijd. Gebouwd op de zuidelijke helling van de grootste heuvel van het eiland. Gericht op de opkomende zon, de baai en de rest van het eiland. In mijn optiek een graf voor een belangrijk persoon!

 

Uitzicht over de vallei

 
 

Graf uit de steentijd

 

Ongrijpbaar landschap

Als je wandelt over Achill island krijg je al snel een gevoel van eindeloosheid. Het gevoel dat je vrij rondwandelt in dit immense landschap. De golven slaan op de rotsen en je voeten worden zeiknat door de immense veenpakketten die zijn ontstaan. Tenzij je voeten al nat waren omdat de regen in je schoenen is binnen gedrongen. Toch neem je al die regen voor lief. Het landschap voelt oud aan. Het voelt als de echte natuur.